Hlavní obsah

Karolína může hrát ještě líp. Sama se chce zlepšovat, těší kouče světové jedničky Plíškové

Praha

Na konci srpna oslaví David Kotyza 50. narozeniny prací. V tu dobu totiž právě startuje US Open, kde jeho svěřenkyně Karolína Plíšková bude obhajovat loňské finále. Hlavně na výsledku z New Yorku záleží, zda se panování české světové tenisové jedničky bude počítat na týdny nebo na měsíce…

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tenistka Karolína Plíšková a trenér David Kotyza na tiskové konferenci.

Článek

Karolína Plíšková o nové pozici světové jedničky

Ze životopisu už vám ale nikdo nevymaže, že jste trénoval světovou jedničku. Jak jste tu zprávu o posunu Karolíny na první místo rozdýchával?

Abych pravdu řekl, zatím mi to ještě moc nedochází. Spíš si uvědomuju, co to bude znamenat v budoucnu. Cítím zodpovědnost, abychom si mohli splnit i ten další sen, tedy vyhrát grandslam.

Na Karolínu se teď navalí tlak, jaký ještě nezažila. Podobné to tedy bude i pro vás, ne?

Z prvního místa se nejde zlepšit. Dá se tam buď vydržet, nebo se zhoršit... To ale ukáže čas, co to bude znamenat. Pro mě je důležité, že uvnitř týmu víme, jaké ještě máme rezervy. Můžeme tenisový projev zlepšovat a na to se těším. Nebude to ale nic bleskového.

Má Plíšková na to, aby v roli jedničky vydržela delší dobu?

Předpoklady určitě má. V současné době žádná hráčka výrazně nedominuje. Sledujeme urputné boje o trůn téměř na každém turnaji. Já jsem rád, že Karolína bude součástí této soutěže.

Vzhledem ke konkurenci, jaká v tenise je, berete post světové jedničky jako jeden z největších úspěchů českého sportu vůbec?

Já jsem hodně ponořený do tenisu. Srovnání s ostatními sporty je vždycky trochu ošidné, každý má specifika. U žen ale tenis patří mezi nejpopulárnější. Dá se říct, že to hraje celá zeměkoule, proto je to tak mimořádné.

Hlasy, že je na trůnu jen kvůli absenci Sereny Williamsové, vás nechávají chladným?

Každý ví, že Serena je fenomenální. I některé jiné hráčky se díky tomu, že třeba nehrála celou sezónu, dostaly na vrchol, naposledy Caroline Wozniacká. Ano, Serena je neuvěřitelná, ale to neubírá nic těm ostatním.

Čekal jste, že by se Karolína mohla vyšplhat na čelo žebříčku tak rychle?

Její kariéra není nějaký bleskový nárůst, ale pozvolný postup vzhůru. Kdyby se někdo ptal před pěti lety, tak ve dvaceti nebyla ještě ve stovce. Když jsme spolu začali, figurovala na šestém místě. Spíš jsem se zajímal, jak hraje, kde má rezervy. Potenciál jsem viděl ohromný, být první za tak krátkou dobu je mimořádné. Ale určitě to není jen výsledek naší spolupráce. Kája ještě počítá výsledky s předchozím koučem Jirkou Vaňkem, takže zásluhy jdou i lidem, co s ní pracovali přede mnou.

A v čem si dáváte největší zásluhy vy?

Než jsme začali, tak jsem sledoval spoustu videí, takže u Karolíny vidím posun a současně i rezervu. Pak jsou tu jednotlivé střípky hry, což není na extra zveřejňování. Ale pořád tam prostor je. Ona sama má vnitřní motivaci se zlepšovat. Není spokojená s tím, co předvádí, může hrát ještě líp. Pro mě je to nekončící práce. Tohle je ale motivující prvek, co dodá energii, aby přečkala horší časy, které logicky u každého tenisty, byť je na vrcholu, přijdou.

Turnaj v Torontu, kde nastoupí Karolína poprvé od Wimbledonu, startuje až v srpnu. Času na to, abyste ji dobře připravil, máte dost.

Co jsme spolu začali, tak je to první opravdu delší časový úsek, kdy můžeme kvalitně pracovat. Věřím, že Kája bude v Americe v dobré formě.

S postem jedničky jsou na turnajích spojena i privilegia. Vybírat si nejlepší časy tréninků, hrát jen na největších kurtech. Jaká další?

To právě nevím, nikdy předtím jsem jedničku netrénoval. Uvidíme až v Torontu. Pro mě to znamená hlavně víc práce. Nečekám, že budeme mít na růžích ustláno.

Reklama