Hlavní obsah

Bývalou světovou jedničku nařkli z dopingu. Je poraněný loket výmluvou?

Montreal/Praha

Poraněný loket, nebo doping? Z jakého důvodu doopravdy ukončil Novak Djokovič letošní sezónu? Podle bývalé tenistky a nyní televizní expertky Helene Pelletierové má vítěz dvanácti grandslamů problémy s dopingem a ATP ho kryje. Důkazy však osmapadesátiletá Kanaďanka nemá.

Foto: Pool, Reuters

Novak Djokovič.

Článek

„Mnoho mých přátel, mezi kterými jsou i velmi respektované osoby, povídá, že má Djokovič problémy s dopingem. ATP ho prý kryje,“ uvedla během vysílání montrealské rozhlasové stanice 98,5 FM Helene Pelletierová, bývalá hráčka a nynější tenisová expertka. „Ti lidé, kteří to tvrdí, jsou odborníci, kteří pravidelně sledují velké turnaje a rozumí tenisu,“ vyprávěla dál.

„Má opravdu zdravotní problémy, nebo jde jen o výmluvu, díky níž získá potřebný čas?“ ptala se. „Hodně lidí nevěří tomu, že by za ukončením sezóny stál zraněný loket. V takovém špatném stavu není, aby s ním nemohl hrát. Nějaké potíže asi má, bolí ho to, ale je to opravdu tak moc?“ pokračovala.

Osmapadesátiletá Kanaďanka však zároveň přiznává, že o tom, že by třicetiletý srbský tenista dopoval, důkazy nemá. „Ale něco podobného už tu bylo. Vzpomeňte si na Andre Agassiho. Dělám jen svoji práci a říkám veřejnosti zprávy, které mám k dispozici. Možná to není pravda, ale slýchám to ze všech stran,“ obhajuje se.

Dvanáctinásobný grandslamový vítěz se letos na kurtech trápil. Vyhrál pouze dva turnaje. Ten první v lednu v Dauhá a druhý pak v červenci v Eastbourne. Po celou dobu však už měl zdravotní potíže. Ztracenou formu se pokusil najít s novým koučem Andre Agassim, avšak přetrvávající bolest lokte ho před necelými dvěma týdny donutila k ukončení sezóny. „Mé tělo má limity, a to musím respektovat. Musel jsem udělat radikální rozhodnutí. Bylo to těžké, ale neměl jsem na výběr, budu mít teď čas na to, aby se mé tělo uzdravilo," prohlásil tehdy na tiskové konferenci Novak Djokovič.

Reklama

Související témata: