Hlavní obsah

Wozniacká - Plíšková 7:5, 6:7, 6:4Jednička Plíšková končí po bitvě s Dánkou, Šafářová nevyužila mečboly

Aktualizováno

Karolína Plíšková na prvním turnaji v roli světové jedničky vypadla ve čtvrtfinále. Česká tenistka dnes podlehla po boji 5:7, 7:6, 4:6 Dánce Caroline Wozniacké. Ani druhá česká čtvrtfinalistka Lucie Šafářová nezvládla koncovku zápasu a i když podávala za stavu 5:4 ve třetím setu na vítězství, Američanku Sloane Stephensovou nakonec dorazit nezvládla...

Plíšková vs WozniackaVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Neoblíbená Wozniacká zvítězila popáté

Utkání Plíškové v úvodu výrazně ovlivnily rozmary počasí. Zápas kvůli dešti začal s půldruhahodinovým zpožděním a pak byl v úvodním setu ještě několikrát přerušen. S tím se podle všeho hůř vyrovnávala Plíšková, jež začala skvěle, vedla už 5:1, ale nedokázala sadu dopodávat.

Bývalá světová jednička a aktuálně šestá žena pořadí WTA Tour Wozniacká vzala Plíškové tři servisy za sebou a otočila na 7:5. V druhé sadě si naopak obě hráčky držely podání a musel rozhodnout tie-break, který pětadvacetiletá česká tenistka vyhrála 7:3 a vynutila si rozhodující set.

V něm se Plíškové povedl jako první brejk a za stavu 4:2 byla blízko postupu do letošního sedmého semifinále. Wozniacká se ale nevzdala, bojovala a donutila soupeřku k chybám. Dánka získala čtyři gamy v řadě a poprvé v kariéře porazila světovou jedničku. Plíškovou zdolala v sedmém duelu popáté.

Šafářová prohrála z mečbolů

Spravit náladu českým fanouškům poté mohla v nočním utkání Lucie Šafářová. Proti ní stála bývalá jedenáctá hráčka světa, po vleklých zdravotních problémech se vracející Sloane Stephensová.

Do utkání, které nabídlo řadu dlouhých výměn od základní čáry, vstoupila lépe čtyřiadvacetiletá Američanka a v první sadě nedala zkušené rodačce z Brna žádnou šanci. Zápas se začal obracet na začátku druhého dějství, když Śafářová využila hned první šanci na brejk v druhém setu a to samé zopakovala o dva gamy později. Šafářová začala hrát delší míče a ani skvěle se pohybující rodačka z Floridy nestíhala.

Drama vyvrcholilo v rozhodujícím setu, nejprve se o brejk dopředu dostala Stephensová, když vedla 3:1, aby vzápětí kontrolovala česká tenistka brejkem zpět. To pravé drama nabídla ale až úplná koncovka, za stavu 4:4 si mladší z dvojice neudržela svůj servis a Šafářová byla blízko k postupu do semifinále. Třicetiletá Češka si však na podání vybrala hodně rozporuplné okamžiky. Kvalitní servisy střídaly laciné dvojchyby a celkem osmkrát se šlo přes shodu, aby nakonec brejkem vyrovnala Stephensová na 5:5.

Poté už hlava české hráčky přestala fungovat a nabuzená Američanka, která odehrála teprve svůj šestý zápas v sezóně, dovedla duel k vítěznému konci. Ačkoliv byly obě české tenistky blízko vzájemnému souboji, nakonec se v semifinále v kanadském Toronu utká Dánka Wozniacká s Američankou Stephensovou.

Ženy déšť zastavil, muže v Montrealu jenom přibrzdil

O účastnicích druhého semifinále se rozhodne se zpožděním až dnes večer. Zápas Rumunky Halepové s Caroline Garciaovou nezačal kvůli dešti vůbec, v dalším čtvrtfinále se stihl odehrát jeden set, v němž byla úspěšnější vítězka Wimbledonu Garbině Muguruzaová, která tak vede 1:0 nad Ukrajinkou Svitolinovou.

Déšť ovlivňoval dění i v dalším kanadském městě, narozdíl od Toronta, kde mají dostaveníčko ženy, se však v Montrealu zápasy stihly dohrát a obrovskou pohodu potvrdil Němec Alexander Zverev, který táhne sérii osmi vítězných utkání v řadě. Tentokrát na něj nevyzrál nebezpečný Jihoafričan Anderson a mladšímu z bratrské dvojice Zverevů podlehl 0:2.

Cestu domácího miláčka Denise Shapovalova nezastavil ani Francouz Adrian Mannarino, ten nedokázal skvěle rozjetý zápas dovést do vítězného konce a domácího mladíka, tak i za pomocí publika nechal rozehrát. Ve druhém a třetím setu se už Kanaďan, zatím spíše známý díky jeho neúmyslné "likvidaci" rozhodčího v Davis Cupu, rozjel do stejných obrátek jako v souboji s Nadalem a postoupil do svého prvního semifinále na okruhu ATP.

Tenisový turnaj žen v Torontu (tvrdý povrch, dotace 2 735 139 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Wozniacká (6-Dán.) - Karolína Plíšková (1-ČR) 7:5, 6:7 (3:7), 6:4
Stephensová (USA) - Šafářová 6:2, 1:6, 7:5
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Grönefeldová, Peschkeová (8-Něm./ČR) - Hingisová, Chan Yung-jan (2-Švýc./Tchaj-wan) 6:4, 6:4
Tenisový turnaj mužů v Montrealu (tvrdý povrch, dotace 4 917 120 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Haase (Niz.) - Schwartzman (Arg.) 4:6, 6:3, 6:3
Federer (2-Švýc.) - Bautista (12-Šp.) 6:4, 6:4.
Shapovalov (Kan.) - Mannarino (Fra.) 2:6, 6:3, 6:4
A. Zverev (4-Něm.) - Anderson (JAR) 7:5, 6:4

Reklama

Související témata: