Hlavní obsah

Světovou jedničkou bude i Šafářová! Plíšková vyřadila také Wozniackou a je v semifinále

Cincinnati
Aktualizováno

Další skvělý okamžik pro český tenis. Lucie Šafářová si díky výhře ve čtvrtfinále turnaje v Cincinnati po boku Barbory Strýcové nad australskou dvojicí Ashleigh Bartyová, Casey Dellacquaová 6:3, 7:6 zajistila pozici světové jedničky ve čtyřhře. V dvouhře zatím stále vládne Karolína Plíšková, která v pátek zvládla vyřadit jak v dohrávce třetího kola 6:3, 4:6 a 6:0 Italku Camilu Giorgiovoua, tak ve čtvrtfinále Dánku Caroline Wozniackou po setech 6:2, 6:4. A pokud svoji pozici udrží, budou v novém vydání žebříčku WTA na začátku týdne poprvé v historii na světovém trůnu v deblu i singlu Češky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Karolína Plíšková vyřadila v Cincinnati WozniackouVideo: sntv

 
Článek

Šafářová bude pětatřicátou deblovou jedničkou a čtvrtou Češkou, které se to povedlo. Před ní to dokázaly Helena Suková, Jana Novotná a naposledy před šesti lety Květa Peschkeová. Martina Navrátilová byla první na světě coby Američanka.

"Je to absolutně úžasný. Asi bych to nikdy nečekala. Ještě dneska si vzpomínám, jak mi táta kdysi říkal, že debla vůbec hrát neumím," smála se Šafářová v telefonickém rozhovoru s novináři. "Je to obrovské zadostiučinění a jsem za to strašně ráda. Myslím, že jsem se o světovou jedničku zasloužila a jsem šťastná."

Šafářová se Strýcovou v dohrávce čtvrtfinále porazily Australanky Ashleigh Bartyovou a Casey Dellacquaovou 6:3 a 7:6. Ve čtvrtek bylo utkání přerušeno kvůli dešti za stavu 5:5 ve druhem setu. Dohrávka trvala čtvrt hodiny a při mečbolu si Šafářová uvědomila, co nastane po něm. "A říkala jsem si, že to je obrovské privilegium, že tam stojím a můžu se sama přičinit o to stát se světovou jedničkou," řekla.

Na deblový vrchol se Šafářová dostane hlavně díky výsledkům se svou tradiční partnerkou Mattekovou-Sandsovou. S Američankou letos ovládly Australian a French Open, loni triumfovaly na US Open. Celkem už spolu získaly pět deblových grandslamových titulů.

Chybí jim jen triumf ve Wimbledonu, který letos dopadl pro Mattekovou-Sandsovou špatně. Američanka si v utkání dvouhry při náběhu na síť poranila koleno, musela na operaci a sezona pro ni skončila.

Karolína Plíšková se stala první českou světovou jedničkou ve dvouhře 17. července, kdy se dostala do čela žebříčku místo Němky Angelique Kerberové. Nyní v Cincinnati obhajuje Plíšková titul a o vedení ji může připravit Rumunka Simona Halepová.

Plíšková vyřadila Giorgiovou

Plíšková postoupila v Cincinnati po dvou pátečních výhrách do semifinále. Ve čtvrtfinále zvítězila nad Dánkou Caroline Wozniackou 6:2, 6:4, předtím zvládla dohrávané utkání třetího kola s Italkou Camilou Giorgiovou, kterou porazila 6:3, 4:6 a 6:0. Další soupeřkou obhájkyně titulu bude wimbledonská šampionka Španělka Garbiňe Muguruzaová.

Plíšková nejprve dotáhla do vítězného konce zápas s Giorgiovou, nad kterou ve čtvrtek vedla 3:0, než bylo utkání kvůli dešti přerušeno. Již o tři hodiny později slavila výhru nad bývalou světovou jedničkou Wozniackou, které oplatila vyřazení ve čtvrtfinále předchozího turnaje v Torontu.

Zatímco v Kanadě svedly třísetovou bitvu, tentokrát nedala Plíšková dánské hráčce šanci. Třikrát jí vzala servis, zatímco sama odvrátila jediný brejkbol, kterému čelila. Za 68 minut si připsala třetí výhru v osmém vzájemném duelu.

S Muguruzaovou má Plíšková výrazně pozitivní bilanci 6:1. Letos ji porazila v obou zápasech bez ztráty setu.

Tenisový turnaj mužů a žen v Cincinnati (tvrdý povrch):
Muži (dotace 5 244 930 dolarů):
Dvouhra - 3. kolo:
Nadal (1-Šp.) - Ramos (Šp.) 7:6 (7:1), 6:2
Dimitrov (7-Bul.) - Sugita (Jap.) 6:2, 6:1
Kyrgios (Austr.) - Karlovič (Chorv.) 4:6, 7:6 (8:6), 6:3.
Ženy (dotace 2 836 904 dolarů):
Dvouhra - 3. kolo:
Karolína Plíšková (1-ČR) - Giorgiová (It.) 6:3, 4:6, 6:0
Stephensová (USA) - Makarovová (Rus.) 2:6, 6:3, 6:4
Görgesová (Něm.) - Svitolinová (5-Ukr.) 7:5, 6:4
Čtvrtfinále:
Karolína Plíšková (1-ČR) - Wozniacká (6-Dán.) 6:2, 6:4
Muguruzaová (4-Šp.) - Kuzněcovová (8-Rus.) 6:2, 5:7, 7:5.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Šafářová, Strýcová (3-ČR) - Bartyová, Dellacquaová (7-Austr.) 6:3, 7:6 (7:4).

Reklama

  4 : 6, 3 : 4 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 3 : 4 probíhá Živě
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori