Hlavní obsah

Tenisovým královnám se klaní legendy. Optimista jsem byl od začátku, tvrdí Kaderka

Pocitem hrdosti naplňuje prezidenta Českého tenisového svazu Iva Kaderku fakt, že české hráčky vládnou světovým žebříčkům. Ve dvouhře je první Karolína Plíšková a dnes se k ní ve čtyřhře přidala Lucie Šafářová. "S úctou a pokorou jsem hrdý a pyšný na to, že se podařilo, aby Češky vedly žebříčky. Obě znám od věku malých holek a naplňuje mě to nádherným pocitem," řekl Kaderka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český fedcupový tým (zleva): Karolína Plíšková, Petr Pála a Lucie Šafářová během vyhlášení novinářské ankety Sportovec roku 2015 v Praze.

Článek

"Já říkám o českém tenisu superlativy hodně dlouho. Optimista jsem byl od začátku, kdy jsem před dvaceti lety ve funkci začínal," dodal.

Plíškovou s Šafářovou ocenil i bývalý pátý singlista a šestý deblista světa Jiří Novák. "To je neskutečné. Parádní úspěch. Musí se všechno sejít. A třeba Lucka hraje i výborně singla, takže musí vydržet zdravá, aby všechno odehrála," prohlásil.

K prvnímu místu blahopřála tenistkám Helena Suková, vítězka 14 grandslamových turnajů v ženské a smíšené čtyřhře. "Největší úspěch je u Karolíny, že se jí tam povedlo dostat a zatím udržet. Lucce pomohlo, že Bethanie Matteková-Sandsová je zraněná, ale obě holky hrají dobře," uvedla Suková, která byla dohromady 68 týdnů deblovou jedničkou.

Mezi muži měl český tenis v minulosti jediného hráče v čele žebříčku ATP ve čtyřhře. Tomáš Šmíd vévodil deblu od konce roku 1984 do srpna 1985. "Ale to už si dneska nikdo nepamatuje. Považuju si toho. Být v něčem první na světě, to málokdo dokáže. Proto je moc dobře, že jsou holky první. To je velký úspěch," řekl vítěz Davisova poháru z roku 1980.

Reklama