Hlavní obsah

Kvitová - Cornetová 6:1, 6:2Kvitová smetla Francouzku a je ve třetím kole US Open! Dál jdou Berdych, Šafářová a Allertová

Aktualizováno

To byla jízda! Česká tenistka Petra Kvitová smetla Francouzku Alizé Cornetovou 6:1, 6:2 a po hodině strávené na kurtu prosvištěla do třetího kola US Open. Bez ztráty setu zvládl úvodní kolo Tomáš Berdych, který porazil domácího Ryana Harrisona 6:4, 6:2, 7:6. Postup do druhého kola slaví také Lucie Šafářová a Denisa Allertová. V prvním kole končí Markéta Vondroušová, Kateřina Siniaková a Václav Šafránek, ve druhém Kristýna Plíšková.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ohlasy Petry Kvitové na zápas s CornetovouVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ohlasy Lucie Šafářové na vítězství proti Kontaveitové

Petra Kvitová letos vůbec poprvé překonala na grandslamu druhé kolo. Coby nasazená třináctka turnaje zvládla roli favoritky výtečně. Od začátku dominovala na servisu a svojí agresivní hrou diktovala vývoj zápasu.

V první sadě si hned dvakrát vyhrála servis čistou hrou. Sama nečelila jedinému brejkbolu, zato soupeřce prolomila servis hned třikrát a sadu jasně ovládla 6:1, když po 26 minutách proměnila hned první setbol.

Ani ve druhé sadě se obrázek hry nezměnil, až za stavu 5:1 Kvitová poprvé prohrála podání, ale následně ukončila zápas čistou hrou. Její příští soupeřkou bude nasazená osmnáctka Caroline Garciaová.

Berdych bez ztráty setu

Patnáctý nasazený Berdych porazil nepříjemného Harrisona i ve čtvrtém vzájemném duelu. Začátek utkání mu sice vůbec nevyšel, když rychle ztratil servis a prohrával 0:3, pak ale na kurtu začal dominovat.

Zlepšil se na returnu, chytil svůj rytmus a ve výměnách měl navrch. Sérií pěti vyhraných gamů otočil první set, v němž zvítězil 6:4. Druhé dějství jasně ovládl 6:2 a Američan začal znovu klást odpor až ve třetí sadě.

Berdych v ní sice dokázal dvakrát získat brejk, ale pokaždé záhy o náskok přišel. Harrison si dokonce za stavu 6:5 vypracoval setbol, český tenista jej ale odvrátil a rozhodující tie break zvládl lépe. Ve druhém kole se utká s Ukrajincem Dolgopolovem.

Siniaková potrápila světovou čtyřku

V dohrávce úterního zápasu neuspěla Kateřina Siniaková, která sice dostala světovou čtyřku Elinu Svitolinovou do tří setů, nicméně nakonec podlehla 0:6, 7:6 a 3:6. Duel byl v úterý přerušen kvůli dešti na začátku tie breaku druhé sady, který nakonec o den později vyhrála česká hráčka.

Ta také začala třetí dějství ziskem podání soupeřky a vedením 2:0, pak už ale začala dominovat favoritka. Siniaková prohrála pět her v řadě a při prvním mečbolu soupeřky poslala return do autu.

Blízko překvapení byla Markéta Vondroušová. V duelu s osmou nasazenou Světlanou Kuzněcovovou z Ruska měla ve třetím setu tři mečboly, ale šampiónce z roku 2004 podlehla 6:4, 4:6 a 6:7. Vondroušová, která hrála naposledy koncem července a pak kvůli zraněným zádům odpočívala, měla mečboly ve třetí sadě za stavu 5:4. Při podání Rusky vedla 40:15, ale první hrozbu prohry Kuzněcovová odvrátila vítězným míčem a při druhé vystihla pokus Vondroušové o zkrácení za síť. Třetí mečbol měla Češka po dvojchybě soupeřky, ale z bekhendu trefila aut. V tie breaku pak příliš chybovala.

Neuspěl ani kvalifikant Václav Šafránek, který při své grandslamové premiéře prohrál s nasazenou sedmičkou Grigorem Dimitrovem z Bulharska 1:6, 4:6 a 2:6.

Allertovou čeká Japonka

To Denisa Allertová prošla i při svém třetím startu na US Open prvním kolem. Švédku Rebeccu Petersonovou porazila 6:2, 7:6 a čeká ji Naomi Ósakaová z Japonska.

Allertová vstoupila do utkání razantně a hned v úvodním gamu měla čtyři brejkboly, podání ale dokázala soupeřce sebrat až ve třetí hře. V prvním setu Švédku připravila o servis ještě dvakrát a čistou hrou proměnila první setbol. Ve druhém setu pak vedla už 4:0, situaci si ale zkomplikovala. Za stavu 5:4 nedokázala zápas dopodávat a o druhý set musela zabojovat v tiebreaku.

Slaví i Lucie Šafářová. Ta vyřadila v úvodním kole nasazenou šestadvacítku Anett Kontaveitovou z Estonska, když za hodinu a padesát minut dokonala obrat a zvítězila 6:7, 6:1, 6:4.

Deblová světová jednička Šafářová měla blízko i zisku první sady v níž však za stavu 6:5 neudržela servis a ve zkrácené hře prohrála těsně 5:7. Pak ale rozjela obrat, který ukončila svým čtvrtým esem v utkání. Ve druhém kole se utká o postup s Japonkou Nao Hibinovou.

Ve druhém kole skončila Kristýna Plíšková, která podlehla Slovence Magdaleně Rybárikové ve dvou tie breacích.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 50,4 miliónu dolarů):
Muži - dvouhra, 1. kolo:
Berdych (15-ČR) - R. Harrison (USA) 6:4, 6:2, 7:6 (7:4)
Dimitrov (7-Bul.) - Šafránek (ČR) 6:1, 6:4, 6:2
Ženy - dvouhra
1.kolo
Svitolinová (4-Ukr.) - Siniaková (ČR) 6:0, 6:7 (5:7), 6:3
Kuzněcovová (8-Rus.) - Vondroušová (ČR) 4:6, 6:4, 7:6 (7:2)
Šafářová (ČR) - Kontaveitová (26-Est.) 6:7(5:7), 6:1, 6:4
Allertová (ČR) - Petersonová (Švéd.) 6:2, 7:6 (7:5).
2. kolo:
Kvitová (13-ČR) - Cornetová (Fr.) 6:1, 6:2
Rybáriková (31-SK) - Kristýna Plíšková (ČR) 7:6 (7:4), 7:6 (7:3)
Ostatní výsledky US Open najdete zde

Reklama