Hlavní obsah

To byla dřina! Plíšková po obratu vyřadila outsiderku. Dál jde i Šafářová. Berdych končí, Strýcová schytala debakl

New York
Aktualizováno

Byla to dřina, dostala se do velkých problémů, ale světová tenisová jednička Karolína Plíšková nakonec po obratu vyřadila až 127. hráčku žebříčku Nicole Gibbsovou po setech 2:6, 6:3 a 6:4 a postoupila na US Open do třetího kola. Povedlo se to i Lucii Šafářové, která porazila Japonkou Nao Hibinovou 6:1, 3:6 a 6:2. Končí Tomáš Berdych, jenž prohrál dobře rozehraný zápas s Ukrajincem Alexandrem Dolgopolovem 6:3, 1:6, 6:7, 2:6. Nedařilo se ani dalším českým zástupcům.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Je to tam. Karolína Plíšková se s kvalifikantkou trápila, ale nakonec duel dotáhla do vítězného konce.

Článek
Fotogalerie

Plíšková před dvěma lety nadělila Gibbsové v Sydney dva kanáry, ale nyní je v centru pozornosti jako vedoucí hráčka žebříčku a tlak na US Open na ni je o to větší, že obhajuje finále. Na postup se hodně nadřela.

"Ve druhém setu jsem začala podávat o moc lépe, dala jsem pár es a pomohla jsem si. Někdy potřebujete podání více než jindy a to byl tenhle případ. Odzadu to totiž nebylo z mé strany moc dobré a doufám, že se zlepším," řekla Plíšková na kurtu. V dalším kole ji v sobotu čeká Číňanka Čang Šuaj, která vyřadila Japonku Risu Ozakiovou (6:0, 6:3).

Šafářová popáté při US Open ve třetím kole

Šafářová si třetí kolo na US Open zahraje popáté v kariéře. Ve večerním utkání měla proti Hibinové pod kontrolou první set. Ve druhém ale ztratila v šesté hře poprvé a naposledy v utkání servis a set už neotočila. V rozhodující sadě ale hrála odvážněji a po hodině a tři čtvrtě využila druhý mečbol.

"Byl to moc těžký zápas. Hibinová hrála výborně a jsem ráda za postup do třetího kola," řekla Šafářová, K vítězství si pomohla i deseti esy. "Už jsem dala za zápas i víc, ale servis mi fungoval moc dobře a byl to klíč k výhře," uvedla.

Dále než do 3. kola se ve Flushing Meadows Šafářová dostala jen před třemi lety, kdy postoupila do osmifinále. O vyrovnání svého maxima bude hrát v sobotu proti další Japonce Kurumi Naraové, která vyřadila Rusku Světlanu Kuzněcovovou (6:3, 3:6, 6:3).

Šafářová měla proti Hibinové pod kontrolou první set. "Dlouho jsme na zápas čekaly, chlapi před námi hráli čtyři hodiny, ale byla jsem ready a všechno šlo moc hladce. Ve druhém ale ona hrála moc dobře. Byly dlouhé výměny," řekla Šafářová, která ve druhé sadě ztratila v šesté hře poprvé a naposledy v utkání servis.

V rozhodujícím setu hrála odvážněji a rychle šla do brejku. "Což bylo důležité a znovu mi pomohl servis," zopakovala. Po hodině a tři čtvrtě využila druhý mečbol. Dále než do 3. kola se ve Flushing Meadows dostala jen před třemi lety, kdy postoupila do osmifinále.

Na grandslamu je ve 3. kole poprvé od loňského Wimbledonu. "Jsem ráda. Chvilku to trvalo, ale tak už to ve sportu bývá. Tenisově se cítím dobře a výsledky i ve dvouhře zase přicházejí. Doufám, že to nekončí," řekla bývalá světová pětka.

"Další kolo, další Japonka a celkem překvapivě. Asi to bude podobné. Hodně vrátí, bude mít ráda dlouhé výměny," očekávala. Jen 155 centimetrů vysokou Naraovou porazila na French Open v roce 2015 jasně 6:2, 6:0. "Na antuce jsou Japonky nejhorší. Čím je to rychlejší, tím to mají radši. Tady je to středně rychlý, uvidíme," řekla Šafářová.

Na obhajobu s krajankou

V pátek vstoupí v roli světové deblové jedničky do čtyřhry. Bude obhajovat titul, který loni získala s aktuálně zraněnou Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Letos tvoří pár s krajankou Barborou Strýcovou. "Je toho dost, ale zatím to zvládám. Jsem relativně v pohodě. Malé zranění mám, ale drží se to v normě," řekla Šafářová.

Berdych získal bez větších problémů první set, ale ve druhém uhrál jen jednu hru. Ve vyrovnané třetí sadě vedl 2:0, ale o brejk vzápětí přišel. Za stavu 5:4 odešel na ošetření mimo dvorec. Po návratu dospěl set do tie-breaku, v kterém český tenista po dvojchybě prohrával už 2:6, pak získal tři míče, ale při čtvrtém setbolu už Ukrajinec uspěl.

Před čtvrtým setem si nechal Berdych znovu na lavičce promasírovat spodní část zad. Od stavu 2:2 ale prohrál čtyři gamy v řadě a tím i celý zápas.

Na grandslamech se letos jednatřicetiletému Berdychovi dařilo pouze na trávě ve Wimbledonu, kde postoupil do semifinále. Ve druhém kole skončil také na antukovém French Open a v lednu na Australian Open došel jen o kolo dále.

Ve druhém kole skončil Berdych v New Yorku podruhé v kariéře. Předtím byl pro něj druhý zápas konečnou při premiéře v turnaji před 14 lety.

Končí Strýcová i Allertová

Těžký debakl schytala už ve druhém kole nasazená třiadvacítka Barbora Strýcová, která prohrála s domácí Jennifer Bradyovou hladce 1:6, 1:6. Američanka, až 91. hráčka světa, přitom startovala v hlavní soutěži ve Flushing Meadows vůbec poprvé v kariéře. Dnes špatně hrající Strýcová se tak stejně jako na letošním French Open a Wimbledonu loučí už po druhém zápase.

Ve druhém kole dohrála také Denisa Allertová. Po třísetové bitvě podlehla přemožitelce Angelique Kerberové - Naomi Ósakaové z Japonska 3:6, 6:4 a 5:7.

Ve 3. kole tak jsou letos na US Open tři české hráčky. Šafářová doplnila světovou jedničku Karolínu Plíškovou a Petru Kvitovou, kterou už dnes čeká Caroline Garciaová. Čeští muži už dohráli.

Grandslamový tenisový turnaj US Open:
Muži - dvouhra, 2. kolo:
Dolgopolov (Ukr.) - Berdych (15-ČR) 3:6, 6:1, 7:6 (7:5), 6:2
Ženy - dvouhra, 2. kolo:
Kar. Plíšková (1-ČR) - Gibbsová (USA) 2:6, 6:3, 6:4
Šafářová (ČR) - Hibinová (Jap.) 6:1, 3:6, 6:2
Bradyová (USA) - Strýcová (23-ČR) 6:1, 6:1
Ósakaová (Jp.) - Allertová (ČR) 6:3, 4:6, 7:5
Ostatní výsledky US Open

Reklama

  5 : 4 Kosťuková - Vondroušová 5 : 4 probíhá Živě
20240420T17 : 15:00+0200
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková
Vondroušová