Hlavní obsah

Na US Open padl více než 30 let starý rekord. Svůj podíl má i česká stopa

New York

Americký sen není k vidění jen ve filmu. Trvalo to šestatřicet let, ale teď si ho užívají i tenisoví fandové v zámoří. Grandslamový turnaj US Open jde sice teprve do finiše, ale jednu jistotu už akce má. Turnaj se v ženské dvouhře proměnil v malé mistrovství Spojených států a titul zůstane doma. Konkurence neměla nárok, mezi nejlepší čtyřku se dostaly jen Američanky. Za posledního půl století se jim podobný kousek povedl na grandslamových akcích šestkrát.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martina Navrátilová byla pětkrát u toho, když Američanky vládly na tenisových grandslamech.

Článek

Tenisová Open éra se podle historiků počítá od roku 1968 a podobný kousek s dominancí hráček jedné země často k vidění nebývá. Konkrétně Američankám se na domácích kurtech při US Open povedl potřetí v historii (dříve jen v letech 1979 a 1981). Dvakrát americké kvarteto dominovalo na Australian Open (1982, 1983) a jednou ve Wimbledonu (1985). Pokaždé mezi nejlepšími byla i česká rodačka Martina Navrátilová.

Teď se do tenisové historie na dvorcích ve Flushing Meadows zapsaly Venus Williamsová, Sloane Stephensová, CoCo Vandewegheová a Madison Keysová. A to si ještě plní mateřské povinnosti Serena Williamsová, která by sílu tenistek USA ještě navýšila.

Starší ze sester Williamsových nastoupí v prvním semifinále proti Stephensové. Vandewegheová poté vyzve Keysovou.

Nicméně statistiky z uplynulých let nabízejí i další zajímavé zápasy, kdy hráčky jedné země ovládly turnaj, nejde však o grandslamové podniky. Třeba v říjnu 2005 na Kremlin Cupu v Moskvě postoupilo šest ruských hráček do čtvrtfinále, ale o titul si nezahrála ani jedna z nich. Ten jim vyfoukla Francouzka Mary Piercová.

Před dvěma lety se pak podobný kousek povedl českým hráčkám v Praze při J&T Banka Prague Open. Do čtvrtfinále se tehdy na kurtech Sparty probojovaly Karolína Plíšková, Denisa Allertová, Kateřina Siniaková, Barbora Strýcová, Klára Koukalová a Lucie Hradecká.

Reklama

Související témata: