Hlavní obsah

Nadal - Del Potro 4:6, 6:0, 6:3, 6:2Nadal po prohraném setu spustil uragán. Ve finále US Open bude usilovat o 16 grandslamový titul

Nenechal se rozhodit prohraným setem. Španěl Rafael Nadal porazil v semifinále tenisového US Open Argentince Juana Martína del Potra 4:6, 6:0, 6:3, 6:2 a v neděli bude v New Yorku hrát o svůj šestnáctý grandslamový titul. Jeho soupeřem bude 28. nasazený Jihoafričan Kevin Anderson, který zdolal Španěla Pabla Carreňa 4:6, 7:5, 6:3, 6:4.

Foto: Mike Segar, Reuters

Rafael Nadal bouřlivě oslavuje postup do finále US Open.

Článek
Fotogalerie

Nadal, který ve Flushing Meadow triumfoval v letech 2010 a 2013, znovu potvrdil pozici světové jedničky a svému soupeři oplatil porážku z roku 2009. Tehdy tady v semifinále prohrál s Del Potrem ve třech setech a Argentinec pak získal svůj jediný grandslamový titul.

Del Potro, který ve čtvrtfinále zastavil Švýcara Rogera Federera, začal i v semifinále výborně. Skvělým servisem a forhendem soupeře zaskočil a vyhrál první set. Pak ale převzal režii Nadal, soupeři nadělil kanára a vyhrál celkem devět her v řadě. Od té chvíle nebylo o jeho postupu pochyb. Španěl už ani jednou nezaváhal při vlastním podání a za dvě a půl hodiny zápas ukončil prvním mečbolem. Argentinec, který v předchozích dvou kolech potřeboval na postup devět setů, dohrával viditelně vyčerpán.

Po výhře nad 198 centimetrů vysokým Argentincem Nadala v nedělním finále čeká další dlouhán, ještě o pěti centimetrů vyšší Jihoafričan Kevin Anderson. Ten ve svých 31 letech slaví vůbec první postup do grandslamového finále a je prvním Jihoafričanem, kterému se to podařilo od roku 1985, kdy byl rodák z Durbanu Kevin Curren už v barvách USA ve finále Wimbledonu.

Dosud největším Andersonovým úspěchem v New Yorku bylo čtvrtfinále před dvěma lety. Letos měl cestu usnadněnou, až do finále nenarazil na nikoho z první světové desítky. Proti Carreňovi nezačal dobře, udělal spoustu nevynucených chyb a prohrál první set. Ale od druhého se začal prosazovat tvrdým servisem a dvanáctého nasazeného Španěla, který dosud neztratil ani set, za necelé tři hodiny udolal.

US Open (tvrdý povrch, dotace 50,4 miliónu dolarů)
Muži, dvouhra - semifinále:
Nadal (1-Šp.) - Del Potro (24-Arg.) 4:6, 6:0, 6:3, 6:2
Kevin Anderson (28-JAR) - Carreňo (12-Šp.) 4:6, 7:5, 6:3, 6:4

Reklama