Hlavní obsah

Rychlý proces. Češky na titul z US Open nedosáhly

rjm, vatČTKSport.cz
Aktualizováno

Žádná česká tenistka letos na grandslamovém US Open titul nezískala. Ve finále čtyřhry nestačila dvojice Kateřina Siniaková, Lucie Hradecká na duo Martina Hingisová, Chan Yung-jan. Švýcarsko-tchaj-wanský pár zvítězil po hodině a šesti minutách 6:3, 6:2.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Švýcarka Martina Hingisová se svojí parťačkou Chan Yung-jan z Tchaj-wanu líbají trofej určenou pro vítězky ženské čtyřhry na US Open.

Článek
Fotogalerie

Byly blízko. Siniaková s Hradeckou v semifinále newyorského grandslamu vyřadily krajanky Strýcovou se Šafářovou a před výstupem na pomyslný tenisový Olymp jim scházel už jen jeden krok. Nicméně ten se ukázal až příliš těžký.

Češky ve finále nestačily na zkušené protihráčky a Hinigisové s Chan Yung-jan podlehly za hodinu a šest minut. Nenavázaly tak na loňský triumf Šafářové, která ve Flushing Meadows triumfovala s momentálně zraněnou Američankou Mattekovou-Sandsovou.

Dvaatřicetiletá Hradecká a o jedenáct let mladší Siniaková si zahrály páté společné finále a dosud nejdůležitější, ale stejně jako v předchozích čtyřech případech odešly poraženy. Hingisová a Chan Yung-jan jim sebraly titul už v březnu v Indiany Wells. Bývalá světová jednička Hingisová si připsala v New Yorku druhý letošní triumf. První vybojovala společně s Jamiem Murrayem v sobotním mixu.

"Jsem hrozně ráda, že jsem si mohla zahrát na tak velkém kurtu po boku Lucky. Z mé strany to nebyl nejlepší výkon na turnaji, bohužel to padlo zrovna na finále. I tak to můžu považovat za úspěšný turnaj. Pořád nemůžeme proměnit finále, ale budeme na tom pracovat a jako tým se zlepšovat," řekla Siniaková serveru tenisovysvet.cz a Radiožurnálu.

Vítězky získaly sedmý společný titul, na grandslamu spolu triumfovaly poprvé. Šestatřicetiletá Hingisová si připsala již 25. grandslamové vítězství.

Nádherná pouť, hodnotila Hingisová

Zatímco Hradecká už má deblový titul z US Open z roku 2013 a čtyřhru ovládla rovněž na Roland Garros 2011, Siniaková usilovala o první úspěch z turnajů velké čtyřky. I když hrála bez ostychu, brejk při jejím podání na 1:3 rozhodl úvod set.

Také v druhé sadě přišla mladší z české dvojice jako první o podání a soupeřky vedly 2:1. Následně brejk potvrdila při svém servisu Hingisová, a když pak ztratila podání i Hradecká, prohrávaly české tenistky už 4:1. Rozjetou švýcarsko-tchajwanskou dvojici se nepovedlo přibrzdit a Hingisová po 66 minutách forhendovým úderem finále ukončila.

"Dva tituly ve dvou dnech. Na začátku jsem měla 23, jako Michael Jordan, ale 25 zní mnohem líp," uvedla Hingisová, která má ve sbírce i šest grandslamových titulů ve dvouhře. Před 20 lety na US Open slavila na stejném kurtu po vítězství nad Venus Williamsovou. "Bylo to úžasný pocit, obě jsme byly teenagerky a hrály tu poprvé na Ashe Stadium. Vrátit se sem po 20 letech je nádherná pouť," radovala se rodačka z Košic.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 50,4 milionu dolarů)
Ženy - čtyřhra, finále:
Chan Yung-Jan, Hingisová (2-Tchaj-wan/Švýc.) - Hradecká, Siniaková (7-ČR) 6:3, 6:2
Juniorky:
Dvouhra - finále:
Anisimovová (4-USA) - Gauffová (USA) 6:0, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Danilovičová, Kosťjuková (1-Srb./Ukr.) - Boskovičová, Wang Si-jü (Chorv./Čína) 6:1, 7:5.

Reklama

Související témata: