Hlavní obsah

Babosová - Šafářová 7:6, 6:4Šafářová si o titul nezahraje. Dijasové slaví triumf v Tokiu

Aktualizováno

Česká bojovnice zůstala před branami finále. Lucie Šafářová si v Québecu o první titul v sezóně nezahraje, protože v semifinále turnajová jednička podlehla 6:7 a 4:6 Maďarce Tímee Babosové, jež následně postoupila i do finále čtyřhry po boku Andrey Hlaváčkové. Turnaj v japonském Tokiu dospěl už do finále a ze svého prvního triumfu se radovala Kazaška Zarina Dijasová.

Foto: Jason Decrow, ČTK/AP

Česká tenistka Lucie Šafářová.

Článek

Třicetiletá Šafářová v dosavadních třech zápasech v Québecu včetně čtvrtfinále s Lucií Hradeckou neztratila ani set, o šest let mladší Maďarka ale její úspěšnou sérii utnula.

První sadu vyhrála Babosová po vítězství 10:8 v tie-breaku a v druhém setu získala klíčový brejk na 4:3. Šafářové se sice v devátém gamu podařilo odvrátit čtyři mečboly, Maďarka však při vlastním podání zápas ukončila.

Šafářové se tak nepodařilo navázat na předchozí start v Québecu v roce 2013, kdy došla až k titulu. S Babosovou letos prohrála i druhý zápas, na konci února ji rodačka ze Šoproně porazila ve finále turnaje v Budapešti.

Babosová může v Kanadě získat double, neboť spolu s českou specialistkou Hlaváčkovou potvrdila postupem do finále roli nejvýše nasazeného páru. Maďarsko-česká dvojice, jež bojuje o účast na Turnaji mistryň, zdolala v semifinále 6:3, 6:2 Maríu Irigoyenovou z Argentiny a Camillu Rosatellovou z Mexika.

Kazašská tenistka Zarina Dijasová získala na turnaji v Tokiu první titul na WTA Tour v kariéře. V dnešním finále mezi hráčkami, jež do hlavní soutěže postoupily z kvalifikace, porazila třiadvacetiletá rodačka z Almaty 6:2, 7:5 domácí Japonku Miju Katóovou.

Dijasová, která v dětství žila dlouhá léta v Praze a hrála za I. ČLTK, se dočkala premiérového vítězství v druhém finále. Aktuálně 100. hráčka světa bojovala o titul na Japan Open už v roce 2014, kdy se hrálo v Ósace, ale podlehla Australance Samantě Stosurové.

Pro 171. tenistku žebříčku Katóovou byl největším úspěchem kariéry už postup do finále. Na cestě do něj nečekaně vyřadila v druhém kole turnajovou čtyřku Kristýnu Plíškovou.

Od pondělí se v Tokiu hraje další turnaj WTA Toray Pan Pacific Open s milionovou dotací a silným obsazením, mimo jiné světovou jedničkou Garbiňe Muguruzaovou a její předchůdkyní Karolínou Plíškovou.

Québec (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Babosová (3-Maď.) - Šafářová (1-ČR) 7:6 (10:8), 6:4
Van Uytvancková (7-Belg.) - Mariaová (4-Něm.) 6:1, 6:2
Čtyřhra - semifinále:
Babosová, Hlaváčková (1-Maď./ČR) - Irigoyenová, Rosatellová (Arg./Mex.) 6:3, 6:2
Tenisový turnaj žen v Tokiu (tvrdý povrch, dotace 250.000 dolarů):
Dvouhra - finále
Dijasová (Kaz.) - Katóová (Jap.) 6:2, 7:5

Reklama

Související témata: