Hlavní obsah

Borg plánuje, že nasadí do debla Federera s Nadalem. Jak využije Berdycha?

Marek BurkertSport.czPrávo

V novém filmu o rivalitě Björna Borga a Johna McEnroea se herec Stellan Skarsgård v roli kouče Lennarta Bergelina ptá malého chlapce, zda by chtěl být nejlepším hráčem ve Švédsku: „Ne, na světě!“ dostane se mu odpovědi. Tím klukem je čtrnáctiletý Leo Borg, který si tak na filmovém plátně zahrál svého proslulého otce. I na tento moment přišla řeč v rozhovoru s tenisovou legendou, která v Praze na Laver Cupu povede tým Evropy z kapitánské stoličky.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kapitán týmů Evropy pro první ročník tenisového Laver Cupu Švéd Björn Borg.

Článek
Fotogalerie

Laver Cup

Viděl jste už film, který popisuje vaše zápolení s McEnroem?

Já ani John jsme v tom nebyli nijak zainteresováni. Ale viděl jsem to a je to dobré. Ale je to samozřejmě fikce, to všichni ví. Bylo by zábavnější, kdybychom do toho byli zapojeni, ale bohužel... Ale film jsem viděl a je dobrý. Můj syn hraje mě, když mi bylo třináct, čtrnáct. Je trochu zvláštní vidět sám sebe na plátně, přijdu si u toho trapně.

Wimbledonské scény jsou točeny v Praze, co jste na to říkal?

Je to film a je těžké si představit Wimbledon v Praze, ale filmaři odvedli dobrou práci.

Jaké máte vzpomínky na své předchozí pražské návštěvy?

Byl jsem tu jako hodně mladý před mnoha lety, když jsme tu prohráli Davis Cup (1972) a pak ještě jednou (1979). V Praze jsem byl mockrát, mám tu hodně přátel, město i lidi si užívám. Vím, že je tu tenis populární, moc dobrých hráčů vzešlo z Česka. A být tu jako kapitán, vidět hráče, co tu jsou a být součástí Laver Cupu je fantastické.

Co od svého kapitánství na turnaji očekáváte?

Spoustu dobrého tenisu, každý se těší, že bude hrát a každý chce vyhrát. Vidět Johna na druhé straně jako kapitána je hezký pocit. Oba máme dobré hráče v týmu, bude to zajímavé.

Ale podle sestavy vypadá Evropy jako jasný favorit, nemyslíte?

Když se podíváte na naše hráče, tak máme fakt dobrý tým. Ale oni taky. V tenise se může stát cokoliv. Hlavní je, že se všichni těší a jsou připraveni hrát. Může se rozhodovat až v neděli. I když v to nedoufám, rád bych vyhrál před nedělí. Ale nikdy nevíte.

Dáte dohromady debl Federer-Nadal, oni sami by si to hodně přáli...

Je to dost dobře možné. Ale je důležité, kdo bude hrát kolik zápasů a kdy. Každý chce ale vidět Rogera s Rafou hrát debl.

Co Berdych, jak ho zapojíte?

Je důležité ho mít v týmu, navíc v Praze. Je velmi důležitou součástí týmu k tomu, aby byl úspěšný.

Máte v plánu si v Praze i trochu zahrát?

Myslím, že tu máme s Johnem důležitější věci na práci. Musíme dát tým dohromady, připravit je, každý musí být v dobré náladě i kondici. Nevím, jak John, ale myslím si, že nebudeme hrát.

Chybí vám někdy tenis?

Ne, protože se mu pořád věnuju, sleduju ho, miluju. Mám syna, kterému je 14 a tenis hraje. Dokud můžu být součástí tenisu, je pro mě důležitý. Kdybych tenis neměl, bylo by to pro mě hodně smutné.

Reklama

Související témata: