Hlavní obsah

Federer dosáhl svého, svět začal brát Laver Cup vážně

Praha

Na startu byl vysněný projekt, za kterým stál Roger Federer. Málokdo před začátkem prvního ročníku tenisového Laver Cupu ale tušil, co má vlastně čekat. Po jeho skončení se marně hledaly výtky směrem k organizátorům i samotným aktérům.

Ohlédnutí za Laver Cupem v Praze

 
Článek

„Cítil jsem tlak, aby celá akce byla úspěšná," vykládal Federer, který stylově v závěrečné dvouhře dovršil triumf Evropy nad výběrem světa. „Vždycky záleží na tom, jak se k tomu postaví hráči a ti to zvládli perfektně," děkoval všem švýcarský fenomén.

Svou roli sehrál i fakt, že společně s Rafaelem Nadalem převzali nad celým programem jakýsi dozor. Nikoho ani na vteřinu nenapadlo před zraky legend něco vypustit a jindy bohorovný Australan Nick Kyrgios svou těsnou porážku s Federerem dokonce oplakal.

Pražská magie táhne

K sukcesu akce přispěla i pražská magie. Do města dorazila řada celebrit i tisíce zahraničních fanoušků, kteří spojili tenis s návštěvou památek. „Praha má v sobě něco, co k nám lidi táhne," řekl majitel agentury Česká sportovní Miroslav Černošek.

Souhlasila by s ním jistě i Anna Wintourová, šéfredaktorka ikonického módního magazínu Voque, která do české metropole kvůli tenisu zavítala. Díky televiznímu signálu měl ale Laver Cup mnohem globálnější zacílení, podle záměrů pořadatelů se měl dostat až k jedné miliardě diváků.

„Přáli jsme si, abychom stáli na začátku nové tradice a věříme, že jsme to nastartovali dobře," mínil Federer, kterému ale letos bude už 36 let a kdo ví, kolik Laver Cupů si ještě zahraje. „Byl bych moc rád, pokud by mladí kluci jako Saša Zverev a Dominic Thiem hráli na počest Roda Lavera ještě dlouho," dodal švýcarský grandslamový rekordman.

Další rána pro Davis Cup

Proti akci, která Prahu dostala na titulky novin a webů, vypadá tradiční Davis Cup se svou 117letou historií trochu jako přežitek. Střety těch opravdu nejlepších hráčů nepřináší už nějakou dobu. Vždyť Federer si proti Nadalovi sice zahrál 37 zápasů ale žádný v Davis Cupu. V poslední dekádě se mu ti nejlepší hráči věnují opravdu jen nárazově, v nabitém programu pro něj těžce hledají místo.

To Laver Cup je k nejlepším hráčům daleko vstřícnější. Nechce po nich vyhecované pětisetové bitvy v často nepřátelském prostředí, ale přesto nese i pro diváky nezatížené lokálním patriotismem velký náboj. „Byla to ta nejlepší akce, jaké jsem se kdy zúčastnil," vykládal Kyrgios.

„Při grandslamech si každý jedeme po své linii, teď jsme měli možnost si společně potrénovat, zajít na večeři, vyměnit si zkušenosti. Najednou jsme se cítili jako součást širšího celku," tvrdil Chorvat Marin Čilič. „Mít vedle sebe na lavičce Rogera s Rafou, to byla ohromná pocta," řekl nadšeně i Rakušan Thiem.

V nové pozici se rozehřál také kapitán výběru světa John McEnroe. Jeho lekce svěřencům, které občas zachytily ruchové mikrofony, byly nejen zábavné, ale i poučné. „Když hráč nedokáže občas překonat sám sebe, nová hvězda z něj nebude," vtloukal McEnroe do hlavy Jacku Sockovi, jehož kariéra je sice slibná, ale nějakou dobu přešlapuje na místě.

Příští rok se Laver Cup stěhuje do Chicaga, Praha mu ale postavila pevné základy.

Reklama

Související témata: