Hlavní obsah

Kritika, nadšení a neužitečný Berdych. Reakce na Laver Cup se ve světě různí

Pro většinu tenisových fanoušků se stal premiérový ročník Laver Cupu velkým svátkem. Nablýskaná show v pražské Libni se zapálenými legendami Rogerem Federerem, Rafaelem Nadalem a spol. se ale vedle přívalu euforie a chvály dočkala také negativních reakcí.

Premiérový ročník Laver Cupu v Praze slavil úspěchVideo: Sport.cz

 
Článek

Ohlédnutí za Laver Cupem v Praze

Unikátní turnaj týmů ve stylu golfového Ryder Cupu se zrodil z iniciativy Rogera Federera a jeho agenta Tonyho Godsicka a existuje mimo struktury mezinárodní tenisové federace ITF a profesionálního okruhu ATP, jejichž podniky se dostaly kvůli vzrušující podívané v Praze zcela do ústraní. Není tedy divu, že je pro mnohé trnem v oku.

„Shapovalov se odhlásil z turnaje v Orleans (Challenger), Berdych z Šen-čenu a hrají Laver Cup. Přitom z turnaje se odhlašujete jen když kvůli zranění nemůžete hrát!" rozčiloval se třeba na Twitteru bývalý francouzský tenista Marc Gicquel.

V podobném duchu se ozval třeba i Magnus Norman. „Nezapomeňte, že o víkendu běží i naše skvělé turnaje o body a trofeje v Métách a Petrohradu," upozorňoval současný kouč Stana Wawrinky a bývalá světová dvojka.

Na obou zmiňovaných podnicích ATP se museli obejít bez dostupných hvězd z TOP 10, které bojovaly v pražské O2 Areně, a přišly pochopitelně i o velkou část globální mediální pozornosti.

To třeba Boris Becker byl ale Laver Cupem nadšený. „Jak vzrušující čtyřhra," komentoval jedinečné představení Federera s Nadalem ve čtyřhře na stejné straně kurtu.

„Tohohle potřebujeme ještě víc. Mám pocit, že i Novak Djokovič a Andy Murray se dívají," narážel ryšavý Němec na dvě nedávné světové jedničky, které se však kvůli zranění nemohly zúčastnit a ani dříve z různých důvodů nebyly turnaji v Praze úplně nakloněné.

Světová média dění v Praze vesměs chválí, i když připomínají, že životaschopnost projektu projde těžkou zkouškou, až skončí své kariéry Federer s Nadalem.

„Jen doufejme, že se dívali i pánové z ITF, jejichž Davis Cup stále více vypadá jako analogová záležitost v digitálním světě," naráží třeba britský list Telegraph na srovnání se 117 let starou soutěží národních týmů, která se však už dlouhodobě potýká s kritikou ze všech stran a chabým zájmem elitních hráčů.

Konkurenční deník Daily Mail chválil třeba nevídaný pohled do hráčského zákulisí, skvělou atmosféru i týmový duch na hráčských lavicích v čele s legendami Johnem McEnroem a Björnem Borgem a také exkluzivní černý kurt. Za jednoznačně nejužitečnějšího hráče označil Rogera Federera, jenž vedle výborných výsledků a výkonů bravurně zvládal i propagaci celé akce.

Za nejméně užitečného hráče pak list označil Tomáše Berdycha. „Pro Berdycha to byl obzvlášť bolestivý víkend. Před svými fanoušky prohrál všechny tři zápasy. Stejně dopadl už jen Sam Querrey," připomněl Daily Mail.

Reklama

Související témata: