Hlavní obsah

Kvitová - Garcíaová 3:6, 5:7Kvitová boj o finále nezvládla. Srazily ji hlavně vlastní chyby. Halepová je novou jedničkou

Aktualizováno

Petra Kvitová si o titul na tenisovém turnaji v Pekingu nezahraje. Sedmadvacetiletá dvojnásobná wimbledonská šampiónka prohrála v semifinále s Caroline Garciaovou 3:6 a 5:7. Francouzka ve finále vyzve Rumunku Simonu Halepovou, která v druhém semifinále vyřadila Jelenu Ostapenkovou 6:2, 6:4 a v novém pondělním vydání žebříčku WTA se stane světovou jedničkou. Na trůnu vystřídá Španělku Garbiňe Muguruzaovou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kvitová na Garciaovou nestačilaVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Halepová se stala světovou jedničkou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih Nadal - Dimitrov

Kvitová nevstoupila do zápasu vůbec dobře. Rychle si ztratila dva své servisy, při kterých uhrála jediný fiftýn. Vzápětí sice dokázala Garciaové sebrat jedno její podání, ale třiadvacetiletá Francouzka si už první sadu pohlídala.

Ve druhém setu se hra Kvitové zlepšila. Rodačka z Fulneku zpřesnila údery, také se zlepšila na servisu. Nicméně nedokázala se vyvarovat dvojchyb, kterých za celé utkání nastřádala hned jedenáct. A právě dvojchyby sehrály klíčovou roli v jedenácté hře. Kvitová udělala hned tři a využitou šanci už soupeřka využila. V dalším gamu potvrdila brejk a po hodině a půl slavila postup do finále.

Halepová novou jedničkou

V něm se Garciaová utká se Simonou Halepovou. Rumunská tenistka v druhém semifinále porazila Jelenu Ostapenkovou z Lotyšska 6:2, 6:4 a v pondělním vydání žebříčku WTA se stane novou královnou.

Šestadvacetiletou Halepovou dělilo jediné vítězství od pozice světové jedničky už na jaře na Roland Garros, ale v pařížském finále tehdy nestačila právě na Ostapenkovou. V Pekingu se jí odveta vydařila, soupeřce sebrala čtyřikrát podání a za hodinu a čtvrt zakončila zápas čistou hrou.

Žebříčku WTA dosud kralovala Španělka Garbiňe Muguruzaová, která v září vystřídala v čele Karolínu Plíškovou. Muguruzaová strávila na prvním místě čtyři týdny, v čínské metropoli vypadla v prvním kole s Barborou Strýcovou.

V Pekingu mělo šanci sesadit Muguruzaovou z čela žebříčku více hráček, ale po pátečním vyřazení Ukrajinky Eliny Svitolinové zůstala ve hře už jen Halepová. Ta k posunu na první místo, kam se dostala jako 25. tenistka v historii a pátá v letošním roce, potřebovala postoupit do finále.

"Je to nesmírně emotivní okamžik. Myslím, že jsem na kurtu ještě nikdy neplakala," řekla Halepová, která je hráčkou elitní světové desítky nepřetržitě od ledna 2014. Využila ale až čtvrtou příležitost, aby vystoupila až na vrchol. "Je úžasné, že se mi to povedlo. Doma to každý sledoval a já bych chtěla všem poděkovat. Tohle je prostě můj den," radovala se.

Do finále čtyřhry v čínské metropoli postoupily Andrea Hlaváčková s Maďarkou Timeou Babosovou. Pár, který už má jistou účast na Turnaji mistryň v Singapuru, v semifinále vyřadil olympijské vítězky Jekatěrinu Makarovovou a Jelenu Vesninovou. O titul se Hlaváčková a Babosová utkají s nejvýše nasazenou dvojicí Martina Hingisová, Chan Yung-jan.

Nadal postoupil v Pekingu podeváté v sezóně do finále

Světová tenisová jednička Rafael Nadal si na turnaji v Pekingu zahraje podeváté v sezoně finále na ATP Tour. Jednatřicetiletý Španěl porazil v dnešním semifinále 6:3, 4:6, 6:1 Bulhara Grigora Dimitrova a o 75. titul v kariéře se utká s Nickem Kyrgiosem. Australan zdolal druhého nasazeného Němce Alexandera Zvereva 6:3, 7:5.

Vítěz pekingského turnaje z roku 2005 Nadal porazil Dimitrova podeváté z deseti zápasů, jedinou porážku utrpěl loni právě v čínské metropoli ve čtvrtfinále. Bulhar poté došel do finále, v němž podlehl Andymu Murraymu. Letos už Nadal o pět let mladšího Dimitrova zdolal v pětisetové bitvě na Australian Open.

Nadal letos neprohrál ani jedno semifinále a dnes si připsal 60. vítězný zápas v sezoně, což je nejvíc ze všech hráčů na okruhu. Slavný Mallorčan letos získal pět titulů včetně dvou grandslamových na Roland Garros a US Open. V neděli ho čeká 110. finále v kariéře.

Dvaadvacetiletý Kyrgios zdolal v souboji mladíků o dva roky mladšího Zvereva za hodinu a 18 minut. Německý tenista, jenž si postupem do semifinále zajistil jako třetí hráč účast na Turnaji mistrů, dostal v utkání jen jedinou šanci k brejku, kterou ale v úvodním setu nevyužil. Kyrgios naopak v každé sadě jednou při soupeřově podání uspěl a finále si zahraje podruhé v sezoně.

S Nadalem se utká popáté v kariéře a jejich bilance je zatím vyrovnaná. Poslední vzájemný duel vyhrál letos ve čtvrtfinále v Cincinnati Kyrgios a na turnaji poté došel až do finále.

Tenista Goffin si druhý rok po sobě zahraje o titul v Tokiu

Belgický tenista David Goffin si druhý rok po sobě zahraje o titul na turnaji v Tokiu. Jeho finálovým soupeřem bude překvapivě Francouz Adrian Mannarino, jenž v semifinále vyřadil po výhře 6:7, 6:4, 6:0 nasazenou jedničku Marina Čiliče z Chorvatska.

Turnajová čtyřka Goffin dnes porazil ve vyrovnaném souboji 7:6, 7:6 Argentince Diega Schwartzmana. Šestadvacetiletý Belgičan díky tomu protáhl vítěznou sérii na osm zápasů, poté co minulý týden získal na turnaji v Šen-čenu první titul na ATP Tour od roku 2014. Loni Goffin v japonské metropoli podlehl ve finále Australanu Nicku Kyrgiosovi.

Goffin se zároveň posunul na desáté místo v žebříčku letošní sezóny, které při potvrzené absenci zraněných Novaka Djokoviče a Stana Wawrinky zajišťuje postup na Turnaj mistrů do Londýna.

Přemožitel Jiřího Veselého z druhého kola Mannarino po téměř třech hodinách nečekaně zdolal Čiliče, který v předchozích třech zápasech v Tokiu neztratil ani set. Devětadvacetiletý Francouz se v druhém finále v sezoně a čtvrtém v kariéře pokusí získat první titul na ATP Tour.

Tenisový turnaj mužů a žen v Pekingu (tvrdý povrch):
Ženy (dotace 7 027 063 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Kvitová (12-ČR)  - Garciaová 3:6, 5:7,
Halepová (2-Rum.) - Ostapenková (9-Lot.) 6:2, 6:4.
Čtyřhra - semifinále:
Hlaváčková, Babosová (4-ČR/Maď.) - Makarovová, Vesninová (2-Rus.) 7:5, 6:7 (4:7), 10:8
Hingisová, Chan Yung-jan (1-Švýc./Tchaj-wan) - Mirzaová, Pcheng Šuaj (3-Indie/Čína) 2:6, 6:1, 10:5
Muži (dotace 4 089 265 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Nadal (1-Šp.) - Dimitrov (3-Bulh.) 6:3, 4:6, 6:1.
Kyrgios (8-Austr.) - A. Zverev (2-Něm.) 6:3, 7:5.
Tenisový turnaj mužů v Tokiu
(tvrdý povrch, dotace 1 706 175 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Mannarino (Fr.) - Čilič (1-Chorv.) 6:7 (5:7), 6:4, 6:0
Goffin (4-Belg.) - Schwartzman (8-Arg.) 7:6 (7:3), 7:6 (8:6)

Reklama