Hlavní obsah

Garciaová - Halepová 6:4, 7:6Halepová nastoupí na trůn po finálové porážce v Pekingu, Nadal má 75. titul

Aktualizováno

Rumunská tenistka Simona Halepová nedokázala před pondělním posunem do čela světového žebříčku dotáhnout do vítězného konce turnaj v Pekingu. Ve finále byla nad její síly Francouzka Caroline Garciaová, která vyhrála 6:4, 7:6 a navázala na triumf z předchozího čínského podniku ve Wu-chanu. Ve finále čtyřhry prohrály Andrea Hlaváčková s Maďarkou Timeou Babosovou s nejvýše nasazeným párem Martina Hingisová, Chan Yung-jan 1:6, 4:6.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rafael Nadal triumfoval v PekinguVideo: sntv

 
Článek
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Goffin si poradil s Mannarinem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Halepová podlehla v Pekingu Garcíaové

Třiadvacetiletá Garciaová se dvěma turnajovými triumfy přiblížila premiérové účasti na Turnaji mistryň ve dvouhře. Na posledním postupovém osmém místě vystřídala Britku Johannu Kontaovou, která musí přespříští týden v Moskvě postoupit do finále, aby měla šanci francouzskou tenistku znovu předstihnout.

Šestadvacetiletá Halepová v dosavadních dvou zápasech Garciaovou porazila. V Pekingu ale na rozjetou Francouzku, která v semifinále vyřadila Petru Kvitovou, nestačila. Finále sice Rumunka zahájila brejkem, ale vzápětí sama o podání přišla a v desátém gamu proměnila Garciaová další brejk v zisk prvního setu.

V ještě vyrovnanější druhé sadě si hráčky udržely podání, přestože v sedmém gamu čelila francouzská tenistka devíti brejkbolům. V tie-breaku měla Garciaová navrch a po necelých dvou hodinách proměnila druhý mečbol.

"Nemám proč být smutná, mám za sebou skvělý týden," uvedla po finále Halepová, která se stane světovou jedničkou poprvé v kariéře.

Hlaváčkové s Babosovou nevyšla odplata za porážku ve finále květnového turnaje v Madridu, kde rovněž podlehly švýcarsko-tchajwanské dvojici ve dvou setech, a čtvrtý letošní společný titul v Pekingu nezískaly.

Hlaváčková s Babosovou, které spolu začaly hrát po březnovém rozchodu české tenistky s Číňankou Pcheng Šuaj, postupem do finále potvrdily výborný závěr sezony. Před týdnem triumfovaly v Taškentu a před třemi týdny ovládly čtyřhru na turnaji v Québecu. Díky těmto úspěchům se kvalifikovaly na Turnaj mistryň.

Světová deblová jednička Hingisová s dvojkou Chan Yung-jan vyhrály už devátý deblový turnaj v sezoně. Aktuálně mají na kontě sérii 18 vítězných zápasů.

Deváté finále, šestý titul

Světová tenisová jednička Rafael Nadal ze Španělska porazil ve finále v Pekingu 6:2, 6:1 Australana Nicka Kyrgiose a získal 75. titul v kariéře. Turnaj v čínské metropoli vyhrál jednatřicetiletý Mallorčan dvanáct let od svého prvního triumfu při debutu v roce 2005.

Nadal hrál deváté letošní finále a získal šestý titul, což se mu naposledy povedlo v roce 2013. Stal se v tomto ohledu nejúspěšnějším tenistou sezóny a odpoutal se od pětinásobných letošních vítězů Švýcara Rogera Federera a Němce Alexandera Zvereva. Příští týden se všichni tři setkají na turnaji Masters v Šanghaji.

Kyrgios senzačně porazil Nadala v roce 2014 v osmifinále Wimbledonu, což bylo poprvé a do dneška naposledy, kdy hrál proti tenistovi z prvního místa žebříčku. Dnes ale dvaadvacetiletý Australan neměl proti rozjetému Španělovi šanci a druhý titul v kariéře nepřidal.

Zároveň Kyrgios zůstává posledním hráčem, který letos Nadala zdolal na ATP Tour. Po čtvrtfinálovém vyřazení v Cincinnati totiž slavný Španěl ovládl US Open a nyní triumfoval v Pekingu, má tedy na kontě dvanáct vítězství za sebou. V prvním kole v Číně přitom proti Francouzi Lucasi Pouillemu čelil dvěma mečbolům.

Goffin vyhrál v Tokiu druhý turnaj za sebou

Týden po triumfu v Šen-čenu vyhrál belgický tenista David Goffin další turnaj ATP v Tokiu. Ve finále zdolal Francouze Adriana Mannarina 6:3, 7:5 a získal čtvrtý a dosud nejcennější titul. Devětadvacetiletý Mannarino prohrál i čtvrté finále v kariéře.

O tři roky mladší Goffin potvrdil skvělou formu a vynahradil si loňskou finálovou porážku s Australanem Nickem Kyrgiosem. Mannarina porazil i ve třetím vzájemném zápase a přiblížil se druhé účasti na Turnaji mistrů, kde loni startoval jako náhradník.

Letos se může na prestižní podnik v Londýně poprvé kvalifikovat. Z třináctého místa pořadí sezóny se v pondělí posune na osmou příčku. Další body může přidat příští týden v Šanghaji.

Minulý týden v Šen-čenu ukončil Goffin sérii šesti finálových porážek, kvůli nimž čekal na titul přes tři roky. Po prolomení černé šňůry je k nezastavení.

Senzačními vítězi čtyřhry se stali domácí tenisté Ben McLachlan a Jasutaka Učijama, kteří startovali v soutěži na divokou kartu. Ve finále porazili druhý nasazený britsko-brazilský pár Jamie Murray, Bruno Soares 6:4 a 7:6. Novozélandský rodák McLachlan přitom hrál v hlavní soutěži ATP Tour poprvé v kariéře.

TOKIO (tvrdý povrch, dotace 1 706 175 dolarů)
Čtyřhra - finále:
McLachlan, Učijama (Jap.) - J. Murray, Soares (2-Brit./Braz.) 6:4, 7:6 (7:1).
Dvouhra - finále:
Goffin (4-Belg.) - Mannarino (Fr.) 6:3, 7:5.
PEKING (tvrdý povrch)
Muži (dotace 4 089 265 dolarů):
Dvouhra - finále:
Nadal (1-Šp.) - Kyrgios (8-Austr.) 6:2, 6:1.
Čtyřhra - finále:
Kontinen, Peers (1-Fin./Austr.) - Isner, Sock (USA) 6:3, 3:6, 10:7.
Ženy (dotace 7 027 063 dolarů):
Dvouhra - finále:
Garciaová (Fr.) - Halepová (2-Rum.) 6:4, 7:6 (7:3)
Čtyřhra - finále:
Hingisová, Chan Yung-jan (1-Švýc./Tchaj-wan) - Hlaváčková, Babosová (4-ČR/Maď.) 6:1, 6:4.
ŠANGHAJ (tvrdý povrch, dotace 7 906 170 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Donaldson (USA) - Cuevas (Urug.) 6:7 (7:9), 6:4, 6:4
Simon (Fr.) - Wu I-ping (Čína) 6:3, 6:4
Fognini (It.) - Verdasco (Šp.) 2:6, 6:4, 6:2
Pouille (Fr.) - Medveděv (Rus.) 6:4, 6:2

Reklama

Související témata: