Hlavní obsah

Strýcová - Buzarnescuová 6:3, 7:6Strýcová si zahraje v Linci o titul! Šanghaj uvidí hvězdné finále mezi Federerem a Nadalem

Tchien-ťin
Aktualizováno

Česká tenistka Barbora Strýcová pokračuje ve vítězném tažení. V Linci si zahraje první letošní finále na okruhu WTA. Rumunskou kvalifikantku Mihaelu Buzarnescuovou porazila v semifinále 6:3, 7:6. Letos Strýcová zvítězila v semifinále na čtvrtý pokus, v Sydney, Bielu ani v Praze se jí to nepovedlo. V boji o titul se utká s nasazenou jedničkou Magdalénou Rybárikovou. Slovenská tenistka vyřadila Švýcarku Golubicovou dvakrát 6:4.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Česká tenistka Barbora Strýcová v Linci.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání Federer - Del Potro v Šanghaji

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih semifinále Nadal - Čilič v Šanghaji.

Do turnajového finále se 26. hráčka světa Strýcová probojovala poosmé. Naposledy hrála o titul loni v červnu v Birminghamu, kde nestačila na Američanku Madison Keysovou. Jediný triumf si připsala v roce 2011 v Québecu.

Buzarnescuové patří v žebříčku až 105. místo, ale v Linci se jí dařilo. Po kvalifikaci přidala ještě tři výhry v hlavní soutěži, třebaže nastoupila proti čtvrté nasazené Estonce Anett Kontaveitové nebo švýcarské držitelce divoké karty Belindě Bencicové.

Strýcová v úvodním gamu odvrátila brejkbol, soupeřce hned poté sebrala servis a náskok tří her udržela až do konce setu. Druhá sada byla mnohem vyrovnanější a trvala více než hodinu a čtvrt. Devětadvacetiletá Rumunka v desáté hře nevyužila setbol a tie-break následně prohrála 3:7.

Strýcová s Rybárikovou prohrála jen před deseti lety v Průhonicích, všechny tři další vzájemné duely zvládla. Od jejich posledního zápasu neuplynul ani měsíc, v září v Tokiu zvítězila Strýcová dvakrát 7:6. Rybáriková bude usilovat o pátý titul, dočkala by se po více než čtyřleté pauze.

Šarapovová poprvé od aféry ve finále

Ruska Maria Šarapovová je poprvé od návratu na kurty po trestu za doping ve finále turnaje WTA Tour. V čínském Tchien-ťinu nedala v semifinále šanci domácí nasazené trojce Pcheng Šuaj a zvítězila za hodinu a čtvrt 6:3, 6:1.

Pětinásobná grandslamová vítězka Šarapovová se na okruh WTA vrátila po trestu za doping koncem dubna ve Stuttgartu. Právě tam slavila dosud jedinou semifinálovou účast, v další části sezóny laborovala se zraněními.

Třicetiletá Šarapovová neztratila v Tchien-ťinu, kde startuje díky divoké kartě, ještě ani set. V semifinále sebrala obhájkyni titulu Pcheng Šuaj v každé sadě dvakrát podání a porazila ji už pošesté ze sedmi vzájemných zápasů. Bývalá světová jednička naposledy vyhrála turnaj v květnu 2015 v Římě, byla to její v pořadí 35. trofej. O další se utká s devatenáctiletou hráčkou ze začátku druhé stovky žebříčku Sabalenkovou, která ještě žádný titul mezi elitou nezískala.

Její poslední soupeřkou bude Aryna Sabalenková z Běloruska, která podobně hladce přehrála Italku Saru Erraniovou 6:1, 6:3.

Finále gigantů v Šanghaji

Souboj velkých rivalů Rafaela Nadala a Rogera Federera bude k vidění v nedělním finále tenisového turnaje Masters v Šanghaji. První hráč světového žebříčku Nadal vyřadil v semifinále Chorvata Marina Čiliče 7:5, 7:6, rekordman v počtu grandslamových titulů Federer zdolal Argentince Juana Martína del Potra 3:6, 6:3, 6:3.

Jednatřicetiletý Španěl a o pět let starší Švýcar se na okruhu ATP utkají už poosmatřicáté, v bilanci vzájemných zápasů vede Nadal 23:14. Federer ale vyhrál poslední čtyři duely včetně letošních soubojů o titul na Australian Open či na Masters v Miami. Nadal se naposledy radoval v semifinále Australian Open v roce 2014.

V nedělním finále se Nadal pokusí navázat na triumf z Pekingu z minulého týdne. O titul si v letošní sezóně zahraje už podesáté, posledních šest finálových soubojů rodák z Mallorcy vyhrál. V těsném duelu se čtvrtým nasazeným Čiličem se radoval z postupu až po dvou hodinách a 12 minutách.

Federer svedl s Del Potrem rovněž vyrovnaný souboj. S vytáhlým Argentincem prohrál předchozí vzájemné utkání ve čtvrtfinále US Open a ani tentokrát nemohl na jeho hru dlouho najít recept. Kontrolu nad zápasem převzal až v polovině druhého setu, kdy soupeři prolomil podání a sám už nemusel čelit jedinému brejkbolu. Duel dotáhl za necelé dvě hodiny k výhře.

Zatímco Nadal v Šanghaji ještě nikdy nevyhrál, Federer bude na turnaji útočit na druhý titul. Z triumfu se tu radoval v roce 2014.

V souběžně hraném turnaji v Hongkongu už známe také obě finalistky. Jako první prolétla do finále Australanka ruského původu Darja Gavrilovová, která ve dvou setech zdolala urostlou Američanku Bradyovou. Její finálovou vyzyvatelkou se nakonec stane Ruska Pavljučenkovová, jež se na asijském turné dostala do velké pohody a po finále v Tokiu má po třech týdnech šanci v dalším finále.

Linec (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Strýcová (2-ČR) - Buzarnescuová (Rum.) 6:3, 7:6 (7:3)
Rybáriková (1-SR) - Golubicová (Švýc.) 6:4, 6:4.
Šanghaj (tvrdý povrch, dotace 7 906 170 dolarů)
Dvouhra - semifinále:
Nadal (1-Šp.) - Čilič (4-Chorv.) 7:5, 7:6 (7:3).
Federer (2-Švýc.) - Del Potro (16-Arg.) 3:6, 6:3, 6:3
Tchien-ťin v Číně (tvrdý povrch, dotace 500 000 dolarů:
Dvouhra - semifinále:
Šarapovová (Rus.) - Pcheng Šuaj (3-Čína) 6:3, 6:1
Sabalenková (Běl.) - Erraniová (It.) 6:1, 6:3
Hongkong (tvrdý povrch, dotace 500 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Pavljučenkovová (6-Rus.) - Wang Čchiang (Čína) 6:3, 6:4
Gavrilovová (7-Austr.) - Bradyová (USA) 6:0, 7:5

Reklama