Hlavní obsah

Strýcová - Rybáriková 6:4, 6:1Strýcová smetla nasazenou jedničku a slaví druhý titul v kariéře. Federer porazil Nadala

Aktualizováno

Česká tenistka Barbora Strýcová vybojovala svůj první letošní titul na turnaji WTA v sezóně a druhý v kariéře! Ve finále v Linci smetla nasazenou jedničku Magdalénu Rybárikovou ze Slovenska 6:4, 6:1.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Barbora Strýcová postoupila na turnaji v Linci.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih finále Federer - Nadal v Šanghaji

Jednatřicetiletá Strýcová se z turnajového titulu radovala po šesti letech od premiérového vítězství v Québecu. Ve finále dvouhry hrála na turnajích WTA poosmé, letos do něj postoupila poprvé. Za triumf získala šek na 43 000 dolarů (939 tisíc korun) a udržela naději na postup na turnaj Elite Trophy pro hráčky z devátého až dvacátého místa pořadí letošní sezony.

Bilanci s Rybárikovou si Strýcová vylepšila na 4:1, s devětadvacetiletou Slovenkou prohrála jen před deseti lety v Průhonicích. Utkaly se podruhé během měsíce, v září v Tokiu zvítězila 26. hráčka světového žebříčku Strýcová dvakrát 7:6.

Strýcová začala finálový zápas brejkem a náskok dvou her udržela až do konce setu. V druhé sadě naopak Rybáriková nevyhrála své podání ani jednou. Česká tenistka utkání po hodině a půl ukončila sérií pěti míčů, neboť v závěrečném gamu prohrávala už 0:40. V pěti zápasech v Linci ztratila jediný set.

Federer a Šarapovová vládli

Roger Federer vyhrál i čtvrtý letošní souboj s dlouholetým rivalem Rafaelem Nadalem a podruhé v kariéře ovládl turnaj Masters v Šanghaji. Šestatřicetiletý Švýcar porazil ve finále o pět let mladšího Španěla 6:4, 6:3 a udržel otevřený souboj o to, kdo z nich ukončí sezónu na místě světové jedničky.

Na turnaji v Tchien-ťinu získala Maria Šarapovová první titul po trestu za doping a celkově 36. v kariéře. Bývalá světová jednička, jež v Číně startovala na divokou kartu, ve finále zdolala Bělorusku Arynu Sabalenkovou 7:5, 7:6. Naposledy vyhrála turnaj v květnu 2015 v Římě.

Rekordman v počtu grandslamových titulů Federer vstoupil do 38. vzájemného zápasu razantně a v úvodním gamu proměnil třetí brejkbol, který rozhodl o osudu celého setu. Ve druhé sadě duelu, který se hrál kvůli přívalovému dešti pod zataženou střechou, sebral soupeři podání dvakrát a za 72 minut proměnil druhý mečbol. Nadala porazil popáté v řadě a nepříznivou bilanci dlouholeté série snížil na 15:23.

"Loni jsem tu kvůli zranění nebyl, takže je to hrozně milé, že jsem zase v Šanghaji. Je úžasné, že jsem tu zpět a hraju se svým dobrým přítelem a soupeřem Rafou. Asi jsme ani nečekali, že budeme mít takovýhle rok," otočil se Federer při slavnostním vyhlášení na kurtu na soupeře.

"Já to tedy rozhodně nečekal, takže to bylo skvělé, být s tebou dneska na kurtu a doufejme, že si to ještě užijeme na turnajích, které máme před sebou. Bylo mi potěšením si s tebou zahrát," složil Nadalovi poklonu.

Švýcar v počtu titulů dostihl Lendla

V Šanghaji získal Federer druhou trofej po triumfu v roce 2014 a s 94 turnajovými tituly se dotáhl v historických tabulkách na Ivana Lendla. Více jich má na kontě jen Jimmy Connors (109) z USA. V letošní sezóně se radoval pošesté a vyrovnal se svému rivalovi z Mallorcy.

Nadal, jenž letos prohrál s Federerem i finálové souboje na Australian Open a v Miami, nedostal tentokrát ani jednu šanci na brejk. Proti výborně podávajícímu Švýcarovi, který nastřílel deset es, se na returnu nedokázal prosadit a sérii šestnácti výher táhnoucí se od US Open neprodloužil.

"Chci pogratulovat Rogerovi a jeho týmu ke skvělému roku. Dneska jsi odehrál fantastický zápas," vrátil Nadal poklonu soupeři a sebe pochválil za úspěšné vystoupení v Číně. "Byly to skvělé dva týdny a jsem šťastný, že jsem tu po dlouhé sezóně dokázal něco uhrát," dodal vítěz podniku v Pekingu z minulého týdne. Loni se v Šanghaji loučil ve druhém kole.

Třicetiletá Šarapovová, která v semifinále vyřadila obhájkyni titulu Pcheng Šuaj, neztratila v Tchien-ťinu ani set a bilanci uhájila i v posledním duelu. S teprve devatenáctiletou soupeřkou však měla až nečekaně hodně práce a ze zisku prvního titulu po téměř dvou a půl letech se mohla radovat až po více než dvou hodinách.

Sabalenková hrála finále poprvé v kariéře, vstoupila do něj nervózně a ztratila úvodní podání, pak ale favorizované soupeřce vše oplatila a šla do vedení 4:1. Šarapovová dokázala znovu srovnat a za 59 minut úvodní set získala. I ve druhém ale začala špatně. Běloruska vedla dokonce 5:1, třetí set si však vynutit nedokázala. Velká přetahovaná o body pokračovala i ve zkrácené hře, v níž nakonec Šarapovová proměnila až čtvrtý mečbol.

Pětinásobná grandslamová vítězka se na okruh WTA vrátila po patnáctiměsíčním trestu za doping koncem dubna ve Stuttgartu. Právě tam slavila dosud jedinou semifinálovou účast, v další části sezóny laborovala se zraněním stehenního svalu a ruky.

Po dnešním triumfu se Šarapovová posune v žebříčku WTA na 57. místo. Sabalenková se díky životnímu turnaji dostane poprvé do elitní stovky, figurovat bude v osmé desítce.

V Hongkongu ohrozil finále tajfun

Ruska Anastasia Pavljučenkovová vyhrála turnaj v Hongkongu a letos získala třetí titul. Ve finále zdolala Dariu Gavrilovovou z Austrálie 5:7, 6:3, 7:6.

Finálový zápas ohrožoval tajfun o rychlosti až 155 km/h, kvůli němuž se nakonec začalo hrát až s bezmála pětihodinovým zpožděním. Tenistky strávily na dvorci přes tři hodiny, i kvůli přerušení závěrečného setu tak utkání skončilo až v jednu v noci místního času.

"Ráno jsme si myslely, že se o tuhle trofej podělíme. A opravdu bychom si ji zasloužily obě, byl to nesmírně těsný zápas a rozhodlo jen trochu víc štěstí," řekla Pavljučenkovová.

Ta v úvodním setu vedla už 5:3, ale promarnila dva setboly a sadu ztratila. Ve třetím dějství měla za stavu 5:4 dva mečboly, zápas však ukončila až v tie-breaku. Sousedce v třetí desítce světového žebříčku a ruské rodačce Gavrilovové tak oplatila loňskou třísetovou porážku z Moskvy a na okruhu WTA vyhrála jedenáctý turnaj, třebaže ve finále udělala 62 nevynucených chyb.

Tenisový turnaj žen v Linci (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Rybáriková (1-SR) - Strýcová (2-ČR) 4:6, 1:6
Čtyřhra - finále:
Bertensová, Larssonová (1-Niz./Švéd.) - Dzalamidzeová, Knollová (Rus./Švýc.) 3:6, 6:3, 10:4.
Tenisový turnaj mužů v Šanghaji (tvrdý povrch, dotace 7 906 170 dolarů):
Dvouhra - finále:
Federer (2-Švýc.) - Nadal (1-Šp.) 6:4, 6:3
Čtyřhra - finále:
Kontinen, Peers (1-Fin./Austr.) - Kubot, Melo (2-Pol./Braz.) 6:4, 6:2.
Tenisový turnaj žen v Tchien-ťinu v Číně (tvrdý povrch, dotace 500 000 dolarů:
Dvouhra - finále:
Šarapovová (Rus.) - Sabalenková (Běl.) 7:5, 7:6 (10:8)
Čtyřhra - finále:
Beguová, Erraniová (Rum./It.) - Jakupovičová, Stojanovičová (3-Slovin./Srb.) 6:4, 6:3.
Tenisový turnaj žen v Hongkongu (tvrdý povrch, dotace 500 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Pavljučenkovová (6-Rus.) - Gavrilovová (7-Austr.) 5:7, 6:3, 7:6 (7:3).
Čtyřhra - finále:
Chan Hao-Ching, Chan Yung-Jan (1-Tchaj-wan) - Lu Ťia-Ťing, Wang Čchiang (Čína) 6:1, 6:1.

Reklama