Hlavní obsah

Wozniacká - Plíšková 7:6, 6:3Plíšková ve velké bitvě nevyužila šance a končí. Hlaváčková je ve finále!

Singapur
Aktualizováno

Česká tenistka Karolína Plíšková do finále Turnaje mistryň nepostoupila. Dánce Caroline Wozniacké podlehla 6:7 a 3:6, přestože měla v úvodní sadě šest setbolů. Třetí nasazená Plíšková tak zároveň přišla o šanci zakončit rok jako světová jednička. Tou zůstane Rumunka Simona Halepová. Soupeřkou Wozniacké ve finále bude Venus Williamsová z USA, jež porazila 6:7, 6:2, 6:3 Francouzku Caroline Garciaovou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Karolína Plíšková prohrála semifinále Turnaje mistryňVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Česká republika v nedělním programu přesto zastoupení mít bude. Andrea Hlaváčková vybojovala společně s Maďarkou Babosovou finálovou účast. Soupeřkami ve finále Turnaje mistryň budou osmé nasazené Kiki Bertensová z Nizozemska a Švédka Johanna Larssonová.

Pro vývoj zápasu byla určující úvodní sada, ve které Plíšková nedovedla do konce vedení 5:3. Ve zkrácené hře dotáhla stav 1:6 a sama si vypracovala tři setboly, ale nakonec prohrála 9:11. Ve druhé sadě měla navrch výborně hrající Wozniacká, která k dobré obraně přidala i účinný servis. Zvítězila 6:3 a po sedmi letech se vrátila do finále Turnaje mistryň.

Plíšková do zápasu vstoupila odvážně, v očekávaných dlouhých výměnách se dobře pohybovala a snažila se výborně bránící Dánku tlačit. Opakovaně úspěšně atakovala druhý servis Wozniacké, ale na pomalém povrchu v Singapuru nebyla tolik úspěšná při vlastním servisu. Dostala se do vedení 5:3, ale mimo jiné vinou dvou zkažených nahraných míčů podání ztratila. Na returnu si vzápětí vypracovala postupně tři setboly, ale ani jeden neproměnila.

Ve zkrácené hře pak Plíšková vypadla z rytmu a vrátila se do něj až za stavu 1:6, kdy neměla co ztratit. Dostala se k dalším třem šancím na ukončení setu, ale znovu je nevyužila. Naopak Wozniacká svůj šestý setbol proměnila.

"Myslím, že zápas byl celý o prvním setu. Šancí jsem měla milión. Samozřejmě setboly mrzí nejvíc. Asi ten na můj servis, protože jsem dala dobrý první servis. Tam jsem měla takový lehčí bekhend, což jsem mohla určitě zahrát jinak," lituje Plíšková.

I vítězná Wozniacká uznala, že úvodní sada rozhodla. "Poněkud bláznivý první set. Prostě jsem bojovala, hrálo se nahoru dolů. Ať už by první set vyhrála kterákoli z nás, měla by velkou psychickou výhodu při vstupu do dalšího," uvědomuje si.

I ve druhé sadě sedmadvacetiletá Dánka ukazovala výbornou formu, která ji dovedla ke dvěma jasným výhrám v základní skupině. Měla víc es než Plíšková a byla úspěšnější po svém prvním servisu. Její náskok 3:1 ještě pětadvacetiletá Češka dotáhla, ale v osmém gamu Plíšková znovu přišla o podání a Wozniacká už vedení nepustila. Plíškovou porazila pošesté z devíti vzájemných zápasů, letošní bilanci srovnala na 3:3.

Williamsová udolala vítězku čínských turnajů

Ve druhém semifinále Williamsová udolala vítězku čínských turnajů ve Wu-chanu a Pekingu, na jejímž výkonu se dnes podepsala únava z náročného pátečního utkání s Wozniackou. "Ve druhém a třetím setu mi trochu chyběla energie. A ona hrála skvělý tenis, velmi dobře měnila směr, byla agresivní," komentovala výkon Williamsové.

Zkušená Američanka až do konce cítila, že by Francouzka mohla zápas otočit. "Hrála hodně dobře. Nikdy nevíte, kdy přijde ten poslední míč, a jestli bude pro vás. Byla jsem nadšená, když zápas skončil," poznamenala Williamsová.

Bilance vzájemných zápasů s Wozniackou hovoří jasně v její prospěch, žádný ze sedmi dosavadních duelů s Dánkou neprohrála. Více než dva roky ale na sebe na okruhu WTA nenarazily. Povrch v Singapuru může hrát do karet Wozniacké, která v roce 2010 ve finále Turnaje mistryň podlehla Kim Clijstersové. Dánka letos vyhrála jen jedno ze sedmi turnajových finále, v září získala titul v Tokiu. Williamsová nezískala žádnou trofej, ale jako jediná byla dvakrát ve finále grandslamu.

Senzační úspěch Hlaváčkové

Hlaváčkové s Babosovou, které se světovými jedničkami nedávno prohrály ve finále v Pekingu, se od začátku dařilo. Především česká tenistka hrála ve velkém stylu. "Ono to může znít blbě, ale dneska ten můj výkon měl koule. Nebála jsem se," pochvalovala si po zápase v rozhovoru s českými novináři.

S jejím velkým přispěním v úvodním setu odskočily na 4:1 se dvěma brejky, ale pak se také Hingisová s tchajwanskou partnerkou dostaly do rytmu a snížily na 3:4. Náskok brejku, potřebný k zisku úvodní sady, už ale třetí nasazené hráčky udržely a vyhrály 6:4.

Ve druhé sadě si oba páry s drobnými komplikacemi držely servis. Dramatický moment přišel za stavu 5:5, kdy Babosová při pohybu na síti špatně došlápla a podvrtla si kotník. Okamžitě na bolavou levou nohu dostala od Hlaváčkové led a po obstřiku a zatejpování byla schopná pokračovat. Na pohybu v závěru setu, který rozhodoval tie-break, to nakonec nebylo znát.

Hlaváčková s Babosovou vedly ve zkrácené hře 4:2, ale pak mimo jiné zkazily dva nahrané voleje na síti a stav byl srovnaný 5:5. Dostaly se ale k mečbolu, který proměnily díky pokaženému voleji Hingisové. Světové jedničky prohrály po devatenácti vítězných zápasech a závěrečný volej byl zřejmě definitivně posledním úderem Hingisové na okruhu WTA.

Přímo při zápase si Hlaváčková možný konec sedmatřicetileté Švýcarky neuvědomovala. "Musím říct, že jsem fakt byla v neuvěřitelné zóně celý zápas a vůbec jsem vlastně nevnímala," vyprávěla Hlaváčková. Došlo jí to na začátku zápasu a pak po postupu, když viděla Hingisovou přicházet na podání rukou k síti. Švýcarce se omluvila. "Upřímně si myslím, že já bych takové legendě přála skončit vítězným zápasem," poznamenala Hlaváčková.

Hlaváčková si zahraje finále Turnaje mistryň podruhé v kariéře. V roce 2012 bojovala o titul společně s Lucií Hradeckou, v Istanbulu ale před pěti lety neuspěly. Finálovou účastí naváže na Lucii Šafářovou, která si v Singapuru zahrála o vítěznou trofej vloni společně s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

Tenisový Turnaj mistryň v Singapuru (tvrdý povrch, dotace 7 milionů dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Wozniacká (6-Dán.) - Karolína Plíšková (3-ČR) 7:6 (11:9), 6:3
V. Williamsová (5-USA) - Garciaová (8-Fr.) 6:7 (3:7), 6:2, 6:3
Čtyřhra - semifinále:
Hlaváčková, Babosová (3-ČR/Maď.) - Hingisová, Chan Yung-jan (1-Švýc./Tchaj-wan) 6:4, 7:6 (7:5)
Bertensová, Larssonová (8-Niz./Švéd.) - Makarovová, Vesninová (2-Rus.) 6:4, 6:3.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík