Hlavní obsah

K nejcennějšímu titulu pomohla Dánce i magie čísel. Teď opět patří mezi nejlepší hráčky

Caroline Wozniacká celý rok předváděla skvělé výkony, v neděli v Singapuru vyhrála Turnaj mistryň a sezónu tak zakončí jako světová trojka. „Loni jsem se trápila, bojovala se zraněními, teď jsem ale zpět mezi nejlepšími tenistkami,“ radovala se po vítězném finále bývalá světová jednička.

Foto: Yong Teck Lim, ČTK/AP

Dánka Caroline Wozniacká s trofejí pro vítězku Turnaje mistryň.

Článek

Na pozici světové jedničky strávila Caroline Wozniacká dlouhých sedmašedesát týdnů, stále však slýchala, že jí chybí titul z grandslamu. V neděli sice do své bohaté sbírky nepřidala vysněný triumf, ze Singapuru si však díky vítězství na prestižním Turnaji mistryň odveze svou nejcennější trofej kariéry.

Ve finále totiž sedmadvacetiletá Dánka porazila o deset let starší Venus Williamsovou a po sedmi prohraných předešlých vzájemných zápasech, tak první výhra přišla právě v pravý okamžik. „Je to něco neuvěřitelného. Moc si tohoto titulu vážím,“ řekla na webu BBC Wozniacká. „Asi začnu věřit na magii čísel. Osmička je moje šťastné číslo. Na osmý pokus jsem dokázala Venus porazit. Před zápasem jsem si říkala, že kdy jindy to prolomit než teď,“ vyprávěla bývalá svěřenkyně českého trenéra Davida Kotyzy.

Loni zakončila sezónu jako devatenáctá hráčka světa, což byl od roku 2007 její nejhorší výsledek. Trápila ji zranění, a to se podepsalo na formě. Letos se jí ale dařilo a začala zase žebříčkem stoupat. V únoru si v Dauhá a poté v Dubaji zahrála finále. V tom prvním však podlehla Češce Karolíně Plíškové, v tom druhém nestačila na Ukrajinku Elinu Svitolinovou.

Do třetího finále se probojovala v dubnu v Miami, ale ani zde na titul nedosáhla, když ji porazila Britka Johanna Kontaová. I její další finále nedopadlo podle jejích představ. Na začátku července v Eastbourne opět nenašla recept na Karolínu Plíškovou. O několik týdnů později si v Bastadu v letošním pátém finále nedokázala poradit s další českou tenistkou Kateřinou Siniakovou.

A stejný scénář se opakoval i v srpnu v Torontu, kde opět nestačila na Svitolinovou. Už to vypadalo, že vítězství ve finále jsou letos pro Wozniackou zakletá. Zlom ale přišel na konci září v Tokiu, kde konečně pozvedla trofej nad hlavu, když porazila Rusku Anastasii Pavljučenkovovou. Díky svým vyrovnaným výkonům se kvalifikovala na Turnaj mistryň.

Tady ve skupině všem třem svým soupeřkám nasázela kanára a rázem se stala jednou z favoritek. Do finále postoupila po velkém boji s Karolínou Plíškovou. Díky vítězství na turnaji se v žebříčku posunula na třetí místo. Jsem šťastná, že jsem se letos dokázala vrátit mezi nejlepší tenistky. Tento titul to potvrzuje. Teď pojedu na dovolenou a budu odpočívat.“ uzavřela Caroline Wozniacká.

Reklama

Související témata: