Hlavní obsah

Násilník uniká, případ pořezané Kvitové byl odložen. Pochybnosti o přepadení policie odmítá

Praha
Aktualizováno

Jedenáct měsíců pátrání výsledek nepřineslo, násilník, který loni v prosinci přepadl a vážně zranil v Prostějově tenistku Petru Kvitovou, je stále na svobodě. Policie na čtvrtečním brífinku oznámila, že případ k 8. listopadu odložila. Kvitovou přepadl neznámý muž před Vánoci v jejím bytě. Při potyčce ji pořezal na levé ruce.

Olomoučtí kriminalisté o případu tenistky Petry KvitovéVideo: ČTK

 
Článek

Petra Kvitová na TK po propuštění z nemocnice

"Bylo provedeno rozsáhlé šetření, které k pachateli nevedlo. Od počátku jsme pracovali s několika verzemi. Postupně jsme jednu po druhé vylučovali, nakonec zůstaly dvě, ale jaké to jsou, nemohu zveřejnit. Omlouvám se, ale vyšetřování má nějaký směr, logiku. Odpovědí bych mohl vyšetřování ohrozit," řekl k případu velitel odboru obecné kriminality policejního ředitelství v Olomouci Jan Lisický.

Kriminalista důrazně odmítl spekulace některých médií, že se incident odehrál jinak, než bylo prezentováno. Skutek se podle něj stal, tak jak jej popsala sama tenistka. „Zaregistroval jsem některé mediální šumy, které naznačovaly jisté pochybnosti. Realizováno bylo velké množství znaleckých zkoumání, celá situace byla hodnocena mnoha experty. Jednoznačně bylo prokázáno, že zranění si Kvitová nemohla způsobit sama, a byly vyloučeny jakékoliv pochybnosti o tom, že by ve věci nefiguroval žádný pachatel a že by věc byla předstíraná," uvedl Lisický.

V průběhu vyšetřování, jak dále informoval, se důsledně a pečlivě vyhodnotily zajištěné stopy i veškeré podněty a poznatky, které byly k dispozici. Policisté prověřili také celou řadu informací a podnětů od občanů, co reagovali na výzvy v médiích.

Policie: Násilník nevěděl, na koho útočí

„Vyslechli jsme mimo jiné všechny obyvatele z domu, kde se vše událo, i ty, kteří tam mají přístup, také lidi z okolních domů a všechny, co věděli, že tam byt vlastní. Prověřili jsme rovněž osoby, dopouštějící se obdobné trestné činnosti, a to i v okolních zemích. Nic však k pachateli nevedlo. Můj osobní názor je, že útočník nevěděl, na koho útočí, že tenistka byla v nepravou chvíli na nesprávném místě," prohlásil Lisický.

Zdůraznil také, že odložení věci ve smyslu trestního řádu neznamená, že by se tím policisté už nezabývali. „Šetření dál pokračuje. Pokud zjistíme jakékoliv nové skutečnosti, bude trestní stíhání v případě ustanovení pachatele neprodleně znovu zahájeno," dodal kriminalista.

Kvitovou přepadl neznámý muž před Vánoci v jejím bytě. Při potyčce ji pořezal na levé ruce, v které hráčka drží raketu. Ještě týž den večer tenistka absolvovala téměř čtyřhodinovou operaci v Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou. Rekonvalescence trvala několik měsíců, Kvitová se vrátila na turnaje v květnu.

Policisté se několikrát obrátili s prosbou o pomoc na veřejnost. V srpnu oznámili, že od veřejnosti dostali více než 300 podnětů a mají několik vyšetřovacích verzí. Kvitová při výslechu agresora podrobně popsala a policisté několik dní po incidentu zveřejnili jeho předběžnou podobu, šlo o muže ve věku do 35 let, vysokého asi 180 centimetrů, se světlou pletí, hnědýma očima a krátkými hnědými vlasy.

Vypsána byla také odměna za informace vedoucí k jeho dopadení, která vyšplhala na půl miliónu korun. K původním 100 000 korunám, které začátkem ledna nabídl prostějovský klub, přidal muž, jenž nechtěl zveřejnit svou totožnost, ještě 400 000 korun.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík