Hlavní obsah

Bez Štěpánka budou tenisové kurty šedivější

Praha

Neobešlo se to bez slz, jenže úterní oznámení konce kariéry je prý trvalé. Jméno tenisty Radka Štěpánka už se nikdy neobjeví v pavoucích grandslamových turnajů ani na soupisce daviscupového týmu, s jehož úspěchy je brzy devětatřicetiletý matador úzce propojen.

Radek Štěpánek oznamuje konec kariéryVideo: ČTK

 
Článek

Před pěti lety v rozhodující dvouhře finále slavně zmydlil žebříčkově mnohem lépe postaveného Španěla Almagra a jeho výdrž dával svým svěřencům v Realu Madrid za příklad i slavný fotbalový kouč Mourinho.

„Hraju do roztrhání těla," hlásil často s nadsázkou Štěpánek, ale jeho tělo se v poslední době „trhalo" stále častěji, až musel zakročit slovutný profesor Pavel Kolář. „Medicína má své hranice a život přece nekončí tenisovou kariérou. Hrát zápasy na grandslamech by už bylo riziko. Jsem rád, že Radek skončil v pravý čas," řekl Kolář, který Štěpánka dával dohromady i po letošní operaci bederní páteře.

Tenisové geny zdědil rodák z Karviné po otci Vlastimilovi, ale dlouho to nevypadalo, že by z něj mohl být špičkový hráč. „Cpal se svíčkovou a smaženým sýrem," popisoval začátky spolupráce Štěpánkův dlouholetý kondiční kouč Marek Všetíček, který společně s Petrem Kordou stál u zlomu v kariéře do té doby průměrného tenisty.

Štěpánek neměl tolik nadání jako jiní, třeba o jeho forhendu se vedly dlouhé disputace, zda vůbec patří ke hráči první stovky, ale on to přesto dotáhl do top 10 v singlu i v deblu, a ještě u toho stihl bavit diváky. Při výhrách hecoval publikum proslulým „červím tancem", skákal rybičky na betonových kurtech. A hlavně předváděl neskutečně variabilní a útočný tenis, což z něj dělalo miláčka davů. „Pro mě to bylo pódium, manéž. Energie lidí mě dobíjela a já jim to vracel," vykládal Štěpánek.

Hrdina Davis Cupu

Soupeři to někdy nesli ztěžka, u nich moc oblíbený nebyl, o čemž svědčilo i několik kontroverzí při daviscupových zápasech, z nichž ještě není zapomenuta „prostředníčková" aféra ze zápasu se Srbem Tipsarevičem.

Tradiční soutěž udělala ale ze Štěpánka adorovaného hrdinu, ačkoli začátky v Davis Cupu nebyly jednoduché, a spory s vedením svazu dokonce vyústily v hráčovu dvouletou absenci v týmu. Slavný comeback v baráži 2007 proti Švýcarsku však prosvětlil následující roky, v nichž duo Štěpánek, Berdych dvakrát zajistilo českým barvám salátovou mísu, což se dá považovat za malý zázrak. Jenže výkony těch dvou byly v letech 2012 a 2013 vážně zázračné.

Všechno hezké ovšem jednou končí, Češi neuspěli v letošní baráži a jejich dlouholetá opora se loučí s kariérou. „Bojoval jsem až na hranu, spoustu let jsem žil v cuku letu. Teď je čas se zastavit a porozhlédnout se co dál," říká Štěpánek, který se těší na mnohotvárný a barevný život, který si neměl čas po mnoho let, kdy většinou jen trénoval a hrál, tolik vychutnávat. Tenisové kurty ale bez něj budou o něco šedivější.

Reklama

  4 : 6, 5 : 6 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 5 : 6 probíhá Živě
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori