Hlavní obsah

Francouzi mohou podesáté vyhrát Davis Cup, Belgičané poprvé

Lille

Francouzští a belgičtí tenisté se od pátku do neděle utkají ve finále Davisova poháru. Domácí Francie bude na tvrdém povrchu v hale v Lille usilovat o jubilejní desáté vítězství v této týmové soutěži, čímž by se vyrovnala Velké Británii na třetím místě historických tabulek. Belgičané, vedení finalistou Turnaje mistrů Davidem Goffinem, mohou Davisův pohár vyhrát poprvé. Na listinu vítězů by se zapsali jako šestnáctá země v historii.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Hráči a trenéři Francie a Belgii při focení před finále Davis Cupu.

Článek

Francouzi Davisův pohár vyhráli naposledy v roce 2001, kdy na cestě za trofejí porazili Belgičany v semifinále v Gentu. Na domácí půdě se jim v poslední době daří. Vyhráli sedm z posledních osmi domácích utkání, jedinou porážku utrpěli ve finále 2014 se Švýcarskem.

Byla to jejich třetí finálová prohra za sebou, neuspěli ani v roce 2002 proti Rusku a v roce 2010 proti Srbsku. Teď může zafungovat kouzlo kapitána Yannicka Noaha, který se loni na lavičku francouzského týmu vrátil.

Jako kapitán Noah ještě ve finále neprohrál, zemi galského kohouta dovedl k Davis Cupu v letech 1991 a 1996. Stoprocentní finálovou bilanci si chce udržet. "Rádi bychom napsali svůj kousek historie. Francouzský tým dříve vyhrál, ale už je to dlouho. Teď se připravujeme, abychom to dokázali s tímto týmem," řekl.

Finálový souboj o slavnou "salátovou mísu" naposledy doma vyhráli Češi v roce 2012 proti Španělsku, od té doby se vždy radovali hosté. V pokračování této série budou doufat Belgičané, kteří jsou ve finále potřetí. V letech 1904 a 2015 neuspěli.

Belgický kapitán Johan van Herck nepovažuje své svěřence za favority. "Francouzi hrají doma, takže pro mě jsou favoritem oni. Ale my máme velmi dobrý daviscupový tým a potrápíme je," řekl v úterý po příletu do Lille.

Klíčovou postavou jeho výběru by měl být Goffin, který se na nedávném Turnaji mistrů blýskl semifinálovou výhrou nad Rogerem Federerem. V Davisově poháru aktuálně sedmý hráč světa vyhrál 15 z posledních 16 dvouher, jedinou porážku utrpěl ve finále 2015 od Brita Andyho Murrayho.

S oběma francouzskými singlisty má ale Goffin negativní bilanci. Jo-Wilfriedu Tsongovi podlehl ve čtyřech z šesti duelů včetně únorového finále turnaje v Rotterdamu, které se stejně jako finále Davis Cupu hrálo na tvrdém kurtu v hale. Třiadvacetiletého Lucase Pouilleho neporazil ze tří zápasů ani jednou.

Úspěšný rok 2017 by Goffin rád zakončil daviscupovým triumfem. "Je to tak hezká soutěž, opravdu důležitá pro nás, pro Belgii. Bylo by neuvěřitelné se vrátit domů s trofejí, ale jak říkal Johan, my nejsme favority. Nemáme tady prakticky co ztratit," poznamenal.

Belgickou singlovou dvojkou bude třiatřicetiletý Steve Darcis, který je podle počtu výher nejúspěšnějším aktivním belgickým tenistou v této týmové soutěži. Nasbíral 23 vítězství, z toho 22 ve dvouhře.

Ve francouzském týmu je otázkou kondice deblisty Pierra-Huguese Herberta, který kvůli zdravotním potížím včetně bolesti zad odstoupil z Turnaje mistrů a šetřil se na daviscupové finále. Oporou týmu měl být ve čtyřhře s tradičním partnerem Nicolasem Mahutem, ten však na poslední chvíli z nominace vypadl. Noah místo něj do výběru zařadil Richarda Gasqueta.

Páteční dvouhry a sobotní čtyřhra se budou hrát od 14:00, nedělní program závěrečných dvouher začne o půl hodiny dříve.

Los finále (Lille, tvrdý povrch):
Pátek (14:00): Pouille - Goffin, Tsonga - Darcis.
Sobota (14:00): Gasquet, Herbert - Bemelmans, De Loore.
Neděle (13:30): Tsonga - Goffin, Pouille - Darcis.

Reklama

Související témata: