Hlavní obsah

Drahý špás. Zvereva přišla skreč v Melbourne téměř na milión korun

Melbourne

Německého tenistu Mischu Zvereva přišel nedohraný zápas v 1. kole Australian Open hodně draho. Po schválení úpravy pravidel loni v listopadu mu vedení grandslamu v Melbourne udělilo pokutu 45 000 amerických dolarů, což je v přepočtu 934 tisíc korun. Suma je téměř stejně vysoká jako jeho prize money.

Foto: Dita Alangkara, ČTK/AP

Mischa Zverev na archivním snímku.

Článek

Třicetiletý Zverev, starší bratr úspěšnějšího tenisty Alexandera, skrečoval minulé úterý duel s Korejcem Čong Hjonem za stavu 2:6 a 1:4. Hájil se tím, že má zánět v rameni a také infekci provázenou horečkou. Za první kolo dostal odměnu 47 900 amerických dolarů (994 tisíc korun).

Pravidla pro podobné případy zpřísnila před touto sezonou rada zastupující všechny čtyři grandslamy. Aby si tenisté nejezdili jen pro prémie, byť jsou už před začátkem turnaje zranění nebo nemocní, mohou za to draze zaplatit.

Pokud se odhlásí nejpozději čtyři dny před začátkem turnaje, zůstane jim polovina prémie a druhou polovinu dostane náhradník, takzvaný lucky loser. Za skreč nebo "odchozený" zápas v prvním kole však může následovat pokuta až do výše prize money.

Zverev starší letos v prvním kole v Melbourne vzdal jako jediný ze všech 128 hráčů. Jeho pokuta je nejvyšší, která kdy byla na grandslamu udělena ještě v jeho průběhu. Například za urážky rozhodčích nebo nesportovní chování vždy přicházejí až po turnajích. A mohou být výrazně vyšší než ta Zverevova.

Reklama