Hlavní obsah

Těžko překonatelná tenisová rivalita. Právě v Miami to před 14 lety začalo

Často se o nic mluví v superlativech. Tenisoví fanoušci se přou, jestli je ten či onen nejlepší tenista historie. Jeden by nebyl bez druhého, rivalita, která má ve sportovním světě jen těžko nějaké srovnání slaví 14leté výročí. Právě slunné Miami, které v těchto dnech hostí tradičně turnaj série Masters, totiž vidělo jejich první bitvu. Tu ovládl svalnatý Španěl, který je úspěšnější i v celkové vzájemné bilanci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rafael Nadal (vpravo) a Roger Federer při čtyřhře v rámci Laver Cupu.

Článek

Mladíček Nadal byl v roce 2004 teprve na začátku své cesty, neměl ještě ani jeden grandslamový titul a teprve poznával zákoutí profesionálního okruhu. Naproti tomu švýcarský elegán prožíval snovou sezónu, v níž vyhrál vše, co se dalo, kromě francouzského Rolland Garros, které mu zůstalo zakleté ještě dlouho poté.

Výsledek prvního měření sil proto zůstal pro mnohé šokem. Na vrcholu sil hrající Švýcar podlehl rodákovi z Manacoru jednoznačně 3:6, 3:6. Kromě startu velké rivality a později také přátelství a respektu, potvrdil tento zápas také jednu z mála Rogerových slabin - problémy s hráči, s kterými hraje poprvé a nezná je.

Mladší z dvojice vládne na antuce. Pokud by Nadala nesvazovaly zdravotní trable, asi by jeho švýcarský sok nikdy na kompletní grandslamovou sbírku nedosáhl. Nebo ano? V roce, kdy Federer získal tolik chybějící pohár Mušketýrů totiž jednatřicetiletý Mallorčan zraněný nebyl, z cesty ho odmetl sázkou na absolutní riziko švédský tenista Robin Söderling. Přesto - oranžový povrch nepasuje k nikomu víc a těžko někdy bude, než právě ke španělské hrající legendě.

Pan dokonalý, speciálně pak na trávě. Nejslavnější turnaj světa v anglickém All England Cupu. Tam je pro změnu nepřekonatelný elegán z Basileje. Ve své největší formě mu však  dokázal Nadal zatopiti v britské metropoli, ba ho dokonce i porazit. Jednu z nejslavnějších bitev viděl Londýn v roce 2008. Pětisetové drama, ve kterém nakonec vybojoval Nadal, po dvou hořkých porážkách právě s Federerem, svůj první wimbledonský vavřín, je považováno za možná nejvelkolepější představení tenisové historie.

Turnaj série Masters v Miami, kde to všechno začalo, vyhrál Federer třikrát. Nadal, ač byl dokonce pětkrát ve finále, na floridský titul nikdy nedosáhl. Jinak tomu nebude ani letos, rivalita, která byla ve finálovém zápase na Miami Open k vidění loni ( Federer vyhrál ve finále 6:3, 6:4), utrpěla  v roce 2018 dalšími zdravotními problémy Nadala, který od Australian Open odpočívá. Federer po skvělém vstupu do sezóny překvapivě prohrál s Australanem Kokkinakisem už ve druhém kole.

Čas na otázku, jestli éra obou velikánů a jejich soupeření není u konce? Odpověď není známá. Jedno však jisté je, pokud budou oba zdraví, tak jejich povaha, soutěživost a umění, jim prohrávat nedovolí...

Reklama

Související témata: