Hlavní obsah

Paes vyhrál rekordní 43. čtyřhru v Davis Cupu

Tchien-ťin

Indický tenista Leander Paes je novým rekordmanem Davisova poháru v počtu vyhraných čtyřher. Čtyřiačtyřicetiletý rodák z Bombaje zvítězil v sobotním utkání 2. kola asijsko-oceánské zóny v Číně ve dvojici s Rohanem Bopannou a připsal si 43. deblový triumf ve slavné týmové soutěži. V historických tabulkách tak předstihl Itala Nicolu Pietrangeliho.

Foto: Facebook: Leander Paes

Indický tenista Leander Paes je novým rekordmanem Davisova poháru v počtu vyhraných čtyřher, dosáhl na číslo 43.

Článek

Paes s Bopannou porazili v Tchien-ťinu domácí pár Kung Mao-sin, Čang Ce a nastartovali tak indický comeback. Hosté v souboji nejlidnatějších zemí světa prohrávali po pátku 0:2, ale otočili na konečných 3:2 a pátý rok po sobě postoupili do baráže o Světovou skupinu.

Osmnáctinásobný grandslamový vítěz Paes hraje Davis Cup od roku 1990. Jeho celková bilance ve dvouhře a čtyřhře je 91 výher a 35 porážek. Jedno vítězství mu chybí k dostižení Španěla Manuela Santany, jemuž patří čtvrté místo v historické tabulce nejúspěšnějších daviscupových hráčů. Rekordmanem je se 120 vyhranými zápasy Pietrangeli, jenž reprezentoval Itálii v letech 1954-1972.

Českým rekordmanem je šampion z roku 1980 Jan Kodeš, jenž má na kontě 60 vyhraných duelů. Nejvíce vítězství ve dvouhře (40) nasbíral před druhou světovou válkou Roderich Menzel, ve čtyřhře se o prvenství dělí Kodeš s Tomášem Berdychem (oba 21).

Reklama