Hlavní obsah

Plavec Micka má druhý limit pro olympiádu i MS

Praha/Stockholm

Voda na severu je rychlá! A plavec Jan Micka odjíždí z mítinku série Nordic Swim Tour ve Stockholmu maximálně spokojený - se dvěma limity pro letošní mistrovství světa v korejském Kwangdžu a současně pro olympijské hry v Tokiu v příštím roce. V pondělí český kraulař navázal na povedený výkon ze soboty, kdy v závodu na 1500 metrů volným způsobem posunul o sedm sekund český rekord, a na osmistovce rovněž zaplaval „áčkový" limit mezinárodní federace FINA. Účast na obou akcích si zajistil časem 7:50.39 min.

Foto: ČSPS/Martin Sidorják

Jan Micka na archivním snímku.

Článek

Micka v nabitém startovním poli, v němž nechyběl hvězdný Ukrajinec Michajlo Romančuk, dohmátl na osmistovce pátý, jeho čas ale znamenal nejen kvalifikaci na OH i MS, ale i na letošní letní univerziádu v Neapoli. Za svým vlastním národním rekordem zaostal 24letý závodník o 66 setin sekundy.

„Z mého pohledu závod probíhal od začátku tak, jak měl, ale ke konci jsem neměl sílu držet s ostatními tempo a zrychlovat. Bohužel ale po závodě, když jsem se díval na mezičasy, tak jsme s trenérkou došli k závěru, že jsem plaval už od začátku pomalu a dělal jsem chyby na obrátkách. Aspoň víme, kde a na čem máme více zapracovat, aby ty časy byly mnohem lepší než teď," uvedl Micka v tiskové zprávě plaveckého svazu.

Svěřenec trenérky Jaroslavy Passerové si ve Stockholmu zajistil start na třetích olympijských hrách v řadě. Poprvé startoval v Londýně 2012, kdy byl v sedmnácti letech nejmladším účastníkem výpravy. V roce 2016 zaznamenal v Rio de Janeiru 12. místem na patnáctistovce nejlepší český plavecký výsledek. Na červencovém mistrovství světa v Koreji bude obhajovat na trati 1500 m finálovou účast z roku 2017 v Budapešti.

Uplynulý víkend byl plaveckým děním nabitý a kromě Micky si pro limity na MS doplavali i znakaři Tomáš Franta a Simona Kubová, která si rovněž zajistila místo do Tokia, i prsařka Petra Webber (dříve Chocová). Již dříve měla limit pro Koreu splněný kraulařka Barbora Seemanová.

Reklama