Hlavní obsah

Český šampion opět poletí jako vosa. Nového parťáka ulovil v autobuse

Praha

Na startu je nepřehlédnutý už díky své výšce 202 centimetrů, letos si Josef Dostál přidá ještě jedno bezpečné rozpoznávací znamení. Vrací se ke svému vosímu designu lodi, v černožlutém provedení svého kajaku se ostatně stal mistrem světa před pěti lety.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Kajakáři Josefu Dostálovi začne o víkendu nová sezona.

Článek

„Od té doby mi titul uniká, tak snad by teď mohl padnout. Je pravda, že se na tu loď i vosy slétají, tak snad nedostanu nějaké žihadlo,“ usmívá se na startu sezony, která mu začne o víkendu nominačními závody v Račicích a vyvrcholí srpnovým světovým šampionátem v maďarském Szegedu, kde půjde i o místa pro hry v Tokiu.

K olympiádě, z níž má doma tři medaile, už se ostatně upíná jeho pozornost. Vloni vyhlásil cíl pokusit se v Tokiu svoji sbírku zdvojnásobit, tedy prosadit se na stupně vítězů na singlu, deblu i ve čtyřkajaku.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Old style is back 👌🏾 #dostalstyle #waspman #canoesport

Příspěvek sdílený Josef Dostal (@j_dostal),Dub 26, 2019 v 10:26 PDT

Pro deblkajak, s nímž má nejmenší zkušenosti, už si vybral parťáka, tréninkového kolegu Radka Šloufa. „Jeli jsme na soustředění v Livignu autobusem, já za ním šel, že dobře jezdil toho debla, jestli nechce jezdit dál. Radek říkal, že mu to nedává moc smysl, jedině kdyby jezdil se mnou. Tak jsem odpověděl, že to mám také na mysli," popisuje Dostál.

Trenér Karel Leština pak přišel s myšlenkou, že 112 kilogramů vážící Dostál bude sedět vpředu a o třicet kilo lehčí Šlouf za ním. „Když jsme vlezli do lodě, tak šla špička pod vodu. Ale když jsme se rozjeli do vyšší rychlosti, špička vylezla a loď hezky letěla," pochvaluje si Dostál.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Kajakář Josef Dostál (vlevo) se svým novým parťákem na deblkajaku Radkem Šloufem.

Doma budou mít těžkou konkurenci ve dvojici bronzových medailistů z mistrovství světa 2017 Jakub Špicar, Daniel Havel, ale podle nových olympijských pravidel by se v Tokiu mohly představit i obě posádky.

Podmínkou je, aby se v Szegedu nominoval čtyřkajak, a tím čeští kajakáři získali čtyři olympijská místa. Složení parádní české posádky posledních let se bude vybírat právě po víkendových nominačních závodech.

Reklama

Související témata: