Hlavní obsah

Synek se po pěti letech vrací do osmy Dukly. Poláci mu ale nezatopí

Praha

Osma pražské Dukly má před sebou jediný cíl, jubilejní 40. vítězství v řadě na nedělních Primátorkách. Po pěti letech do její posádky usedne i nejlepší český veslař Ondřej Synek. Kormidelníkem pak bude zkušený Oldřich Hejdušek, jenž závod na Vltavě již čtyřiadvacetkrát vyhrál a může dosáhnout historického, jubilejního triumfu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Skifař Ondřej Synek před 106. ročníkem veslařské regaty Primátorky.

Článek

Vážnými soupeři elitního českého klubu při 106. ročníku tradiční regaty měla být reprezentační posádka Polska, která ale na poslední chvíli po neúspěšném vystoupení na víkendové mistrovství Evropy v Lucernu svou účast odvolala. „Bohužel je to tak, přitom byli Poláci řádně přihlášeni i nalosováni do závodu. Stálo nás velké diplomatické úsilí, abychom je na Primátorky přitáhli, jenže Evropa se jim nepovedla a osma z rozhodnutí trenérů dostala domácí vězení a musí trénovat," říká předseda Českého veslařského svazu Dušan Macháček.

Dukla brala Poláky jako velmi vážné soupeře. „Asi by nám hodně zatopili. Nakonec jsem rád, že nepřijedou, protože bych rozhodně nechtěl být u toho, kdy Dukla po 40 letech Primátorky prohraje. Doufám, že legenda bude pokračovat a šňůru vítězství zase protáhneme," usmívá se Synek. Nováčky v osmě Dukly, které by v případě vítězství čekala tradiční koupel v řece, jsou pro letošní rok Milan Viktora a Matěj Mach.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Skifař Ondřej Synek.

Právě hrozba zahraniční konkurence přivedla zpět do lodi i jedenašedesátiletého Hejduška, v současnosti už trenéra juniorů. „Museli jsme ho hodně přemlouvat, nechtělo se mu. Říkali jsme si ale, že Poláci zatáčku pod vyšehradskou skálou neznají a Olda ano, že to bude naše výhoda," připomíná další z veslařů Dukly Lukáš Helešic specifikum Primátorek.

„Je to asi jedna z posledních šancí, kdy se můžu na Primátorkách představit, tak jsem se rozhodl, že pojedu. Původně jsme měli být s rodinu o víkendu mimo Prahu, ale změnili jsme plány, takže na startu nebudu chybět. Přijdou se podívat i děti, bude to fajn," řekl Synek, jenž se v pátek představí i v doprovodném závodu univerzitních osmiveslic. „Pojedu loď Palestry, zase na kormidle s Jířou Prskavcem, kterého čekají další týden státnice, tak se musí před rektorem blýsknout," usmívá se Synek.

Držitelka bronzové medaile na skifu z nedávného ME Mirka Topinková bude s téměř dvouletou dcerkou Adélkou jen fandit ze břehu, naopak do ženské osmy Slavie usednou členky reprezentační dvojskifu Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová, které kvůli nemoci prvně jmenované přišly o start na evropském šampionátu.

Finále osmiveslic mužů odstartuje 9. června v pravé poledne a cílový prostor je na Rašínově nábřeží, kde pořadatelé na náplavce připravili bohatý doprovodný program a šéfkuchař Zdeněk Polreich připravil po vzoru jahod se smetanou z Wimbledonu i typický signature dish, kterým pro Primátorky ale bude pražská šunka s křenem.

Reklama