Hlavní obsah

Romašinová má 20. zlato z plaveckého MS, víc získal jen legendární Phelps

Praha
Aktualizováno

Když před třemi lety po pátém olympijském triumfu přerušila ruská akvabela Světlana Romašinová kariéru, leckdo pochyboval, že se k synchronizovanému plavání ještě vrátí. O rok později se jí navíc narodila dcera Alexandra, ale na mistrovství světa v Kwangdžu devětadvacetiletá Romašinová všechny pochybnosti rozmetala. Díky dalším dvěma titulům zaokrouhlila sbírku zlatých medailí na dvacet a odpoutala se od bývalé kolegyně Natalji Iščenkové. Více titulů má pouze fenomenální americký plavec Michael Phelps.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Světlana Romašinová předvedla další parádní výkon

Článek

"Phelps je Phelps, nechme ho na prvním místě," odpověděla Romašinová novinářům na dotaz, jestli by chtěla překonat Phelpsových 26 zlatých. Nemyslí ani na olympiádu v Tokiu, kde by se příští rok mohla stát nejúspěšnější akvabelou pod pěti kruhy.

"Nevrátila jsem se proto, abych jen hromadila medaile. Přála bych si, aby se na můj návrat vzpomínalo jako na něco krásného," řekla pětinásobná olympijská vítězka. "Chtěla bych, aby lidé mluvili o našem sportu tolik jako třeba o krasobruslení. Myslím, že můžeme být stejně populární jako oni," dodala Romašinová.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Romašinová (uprostřed) získala svou dvacátou medaili

Medailovou kolekci z MS načala tehdy ani ne šestnáctiletá akvabela v roce 2005 v Montrealu, kde získala dvě zlata v soutěži družstev. O čtyři roky později vytvořila neporazitelný pár s Iščenkovou, a když její kolegyně po OH 2012 v Londýně odešla na mateřskou, převzala po ní Romašinová i pozici sólistky.

Romašinová s Dančenkovou vládly v Riu

Na předminulém MS v Kazani získaly obě svěřenkyně trenérky Taťjany Dančenkové po třech zlatých. Iščenková tak rozšířila sbírku světových titulů na 19, Romašinová na 18. Na olympiádě v Riu společně ovládly soutěž dvojic a přispěly k triumfu v družstvech. Nedlouho poté Iščenková definitivně ukončila kariéru, zatímco Romašinová si vzala závodní pauzu a dala se na trenérskou dráhu.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Romašinová mohla být se svým výkone spokojená

Moskevská rodačka se v dětství věnovala i baletu a tanci, ale po problémech se zánětem žaludku se už soustředila výhradně na akvabely. Šlo jí to výborně, už jako patnáctiletá se probojovala do seniorské reprezentace. Ruské synchronizované plavání přitom bere jen první místo, ostatní výsledky jsou považovány za prohru.

Těch ale Romašinová, která pod vodou vydrží bez nádechu čtyři a půl minuty, během kariéry příliš nezažila. Kromě pěti zlatých olympijských medailí a 20 titulů mistryně světa má na kontě i deset prvenství z evropských šampionátů a dvě z univerziády. Daří se jí rovněž v závodech jachet, jež jsou spolu s rybolovem jejím největším koníčkem.

Mistrovství světa v plaveckých sportech v Kwangdžu (Korea):
Dálkové plavání:
Ženy - 5 km:
1. Cunhaová (Braz.) 57:56,0
2. Mullerová (Fr.) -1,0
3. Becková (Něm.) a Mooreová (USA) obě -2,0
5. Bruniová -2,7
6. Gabrielleschiová (obě It.) -3,0
...
25. Benešová -21,8
36. Štěrbová (obě ČR) -3:43,1
Skoky do vody:
Ženy - 10 m věž:
1. Čchen Jü-si 439,00
2. Lu Wej (obě Čína) 377,80
3. Schnellová (USA) 364,20
Synchronizované plavání:
Jednotlivkyně - volný program, finále:
1. Romašinová (Rus.) 97,1333
2. Carbonellová (Šp.) 94,5667
3. Inuiová (Jap.) 93,2000
...
v kvalifikaci
17. Dufková (ČR).

Reklama