Hlavní obsah

Skandál na MS! Finále zastínil protest na stupních vítězů

Kwangdžu

Teatrální gesta po závodu a slzy v útrobách arény na jedné straně, frustrace soupeřů na straně druhé. Číňan Sun Jang opanoval úvodní finálový večer plaveckého mistrovství světa v Kwangdžu, na kraulařské čtyřstovce vybojoval čtvrté zlato v řadě a světu poslal jasný vzkaz: "Myslete si, co chcete, král jsem já". Stín dopingového skandálu ale za hvězdným závodníkem zůstal, i když Koreu pohltila tma.

Foto: Profimedia.cz

Stříbrný australský plavec Mack Horton (zcela vlevo) po finále na 400 m v zp. na protest proti čínskému vítězi Sun Jang na stupně vítězů nevystoupil.

Článek

O náboj v úvodním medailovém závodu letošního MS bylo postaráno ještě dlouho předtím, než bylo jasné finálové složení. Sun totiž od loňského podzimu čelí podezření z manipulace s krevními vzorky, podle informací britského listu Sunday Times měla jeho matka nařídit zničení zkumavky po mimosoutěžním odběru. Čínský národní hrdina navíc nechal komisaře čekat víc než hodinu před domem a zpochybňoval jejich autoritu.

Mezinárodní plavecká federace (FINA) informace vzala v potaz, závodníka ale nijak nepotrestala. Proti tomu se k mezinárodní sportovní arbitráži v Lausanne odvolala Světová antidopingová agentura WADA, slyšení je ale nařízeno až na září. Sun, který byl již v minulosti potrestán tříměsíčním distancem za užití nepovoleného léku, tak do Koreje přicestoval jako jedna z hvězd, řada soupeřů v čele s jedním z největších Sunových rivalů Australanem Mackem Hortonem ale dopředu vyjádřila svou nelibost.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Kontroverzní čínský plavec Sun Jang slaví titul mistra světa v závodu na 400 metrů volný způsob.

„Pro širokou veřejnost to určitě není dobrá vizitka, že tu Sun je," štvalo i českého kraulaře Jana Micku. „Ukazuje se, že antidopingová politika není rovná pro všechny. Být to můj případ, tak tu nejsem. Měli ho klepnout přes prsty," přitakávala polohovkářka Barbora Závadová.

Sun si za frenetického povzbuzování čínských fanoušků v neděli večer pro vysněné zlato doplaval, Horton skončil druhý. „Cítím frustraci," poznamenal Australan sklesle a při vyhlášení výsledků se rozhodl vyjádřit svůj názor odvážným gestem - nevystoupil na stupně vítězů, medaili přijal za nimi a vítězi nepogratuloval.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Australský plavec Mack Horton.

„Mě urazit nemůže. Uráží ale celou Čínu a její lid," rozhorlil se Sun na tiskové konferenci, před níž se v hloučku čínských novinářů rozplakal. „Mám za sebou skvělý start, tohle je největší vítězství čínského týmu," dodal kontroverzní šampion.

Reklama