Hlavní obsah

Hvězdný Číňan dál budí vášně, Koreou zní protestSUNg

Pavel Novotný (Kwangdžu)Sport.czPrávo

Přiostřuje se a světový šampionát v plavání v korejském Kwangdžu začíná atmosférou připomínat období studené války. Čínský plavec Sun Jang totiž v úterý při přebírání druhé zlaté medaile čelil na stupních vítězů opět protestnímu gestu. Po Australanovi Macku Hortonovi vyjádřil svůj postoj k Sunovi a jeho probíhající dopingové kauze i Brit Duncan Scott.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Čínský plavec Sun Jang (uprostřed) se zlatou medialí při ceremoniálu na MS po závodu na 200m volný způsob.

Článek

Proti neděli byla situace po úterním finále závodu na 200 metrů volný způsob podstatně vyhrocenější. Sun při slavnostním vyhlášení vyskočil na nejvyšší stupínek, vzápětí ale začal dělat výhružná gesta a pokřikovat směrem k bronzovému Scottovi.

Ten na rozdíl od Hortona, který při dekorování nejlepších na kraulařské čtyřstovce odmítl na podium vystoupit, přijal svou medaili na stupních vítězů a provokace čínské hvězdy šampionátu zcela ignoroval. Posléze však rovněž odmítl Sunovi, který je podezřelý z manipulace s krevními vzorky a v září jej čeká slyšení u sportovní arbitráže CAS, pogratulovat.

Sun po ceremoniálu neudržel nervy a při odchodu zblízka britskému plavci vmetl do tváře: „Ty jsi poražený, já jsem vítěz!" Na to Scott opět nijak nereagoval a s kamennou tváří místo ceremoniálu opustil.

Tým Mack

„Jsem v týmu Mack," citovala posléze BBC Scotta poukazujícího na první protest australského závodníka. „Pokud Sun nedokáže respektovat pravidla hry, proč bych měl respektovat já jeho? Myslím, že většina lidí kolem plavání stojí za tím, co Mack udělal. A doufám, že budou další, kteří svůj postoj vyjádří," dodal dvaadvacetiletý Brit, který podobně jako Horton a další zastává názor, že by Číňan neměl před rozhodnutím arbitráže na MS startovat.

Ještě během večera Mezinárodní plavecká federace FINA zaslala oběma plavcům - podobně jako Hortonovi - varování, že za další nevhodné chování přijdou sankce, počínaje pokutou a v krajním případě vyloučením ze šampionátu konče.

Scott se stejně jako Horton dočkal při návratu do vesnice bouřlivých ovací od podobně smýšlejících závodníků. A podobně jako v Hortonově případu, i Scottovy sociální sítě okamžitě zaplnila záplava urážlivých reakcí.

Zlato po diskvalifikaci

Sun dostal již v roce 2014 tříměsíční trest, když test odhalil v jeho těle trimetazidin - látku užívanou v lécích na srdce. Současná kauza se vynořila v lednu - podle informací britského listu Sunday Times měla matka sedmadvacetiletého plavce loni v září nařídit zničení zkumavky se Sunovou krví po mimosoutěžním odběru. Čínský národní hrdina navíc nechal komisaře čekat víc než hodinu před domem a zpochybňoval jejich autoritu. Disciplinární komise FINA kauzu odložila pro nedostatek důkazů, Mezinárodní antidopingová agentura WADA ale případ přenesla k arbitráži v Lausanne, jež zasedne v září.

Úterní finále mužské dvoustovky nabídlo dramatický moment už při závodu. Jako první totiž dohmátl Litevec Danas Rapšys, jeho oslavy premiérového velkého titulu ale záhy uťala diskvalifikace za ulitý start. Zlato tak spadlo do klína Sunovi, stříbro bral Japonec Macumoto a o bronz se podělili Scott s Rusem Maljutinem.

Reklama

Související témata: