Hlavní obsah

Dvojskif lehké váhy o medaile nepojede. Od finále české veslaře dělila sekunda a půl

Ottensheim

Sen o finále je pryč. Dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek se na mistrovství světa v rakouském Ottensheimu nevešel mezi tři postupující lodě ze své semifinálové jízdy. Cílem projeli čeští veslaři pátí, od radosti je dělilo půl druhé sekundy.

Foto: Profimedia.cz

Dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek (archivní foto)

Článek
Fotogalerie

Reprezentanti od začátku pouze stíhali lodě Číny, Španělska a Itálie, k nimž se pak mocný finišem přidali Poláci, kteří nakonec na úkor asijské posádky pronikli rozdílem 72 setin vteřiny do bojů o medaile.

Češi sice také stupňovali frekvenci záseků, ale do hry o postup se za celou donu nedostali. Úspěšné posádky, k nimž se z druhého semifinále přidali Irové, Němci a Norové, už mají jistou olympijskou účast.

„Před Poláky vážně klobouk dolů, zřejmě pošetřili víc sil do toho závěru. Prokličkovali tím závodem fakt dobře. Od startu to byl děsný úprk, my si ale taky na finiš věřili. Vteřina a půl od postupu není až tak moc, jenže na vodě to přece jen byl znatelný rozdíl," vykládal Miroslav Vraštil.

Češi přitom zajeli svůj nejrychlejší čas ze tří startů na letošním šampionátu (6:15,64). „Je to náš osobák," přiznal Vraštil. Oproti čtvrtfinále lehkých dvojskif zrychlili o pět vteřin, při vítězné rozjížďce byli ještě výrazně pomalejší. „Semifinále bylo opravdu hodně vyrovnané. Snažili jsme se odvést dobrou práci a upřímně ani moc nevím, co by šlo udělat líp, ale našly se posádky, které prostě v danou chvíli byly lepší než my, " přiznával 23letý Jiří Šimánek.

„Dali jsme do závodu maximum, bohužel to na postup nestačí. Líp už to asi neumíme, takže pocit z výkonu není úplně špatný, jen tomu chybí radost z výsledku," doplnil kolegu o třináct let starší strok českého dvojskifu lehkých vah.

Vyjde aspoň Tokio?

Vraštil se Šimánkem se teď pokusí vybojovat alespoň poslední volnou místenku do Tokia, která je však vyhrazena pouze vítězům sobotního B finále. V něm ale bude česká posádka čelit těžkým soupeřům, mj. Australanům, Kanaďanům, Novozélanďanům a také svým přemožitelům ze semifinále Číňanům.

Dvojka bez kormidelnice sester Lucie a Anny Žabových si vyjela účast v C finále, což pro ni znamená, že její poslední jízda bude bojem o 13. až 18. místo.

V pátek budou na slepem rameni Dunaje o postup do finále i na olympiádu bojovat skifaři Ondřej Synek, Miroslava Topinková a ženský dvojskif Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová. Boj o medaile čeká Jana Hájka a Jiřího Kopáče v neolympijské kategorii dvojek bez kormidelníka lehkých vah.

Reklama