Hlavní obsah

Synek na MS vyhrál semifinále a má už popáté jistou olympiádu

Martin Kézr (Ottensheim)Právo
Aktualizováno

Ondřej Synek na skifu je pro české veslování velká jistota. Od roku 2005 jel v této disciplíně všechna finále velkých akcí a svou spolehlivost potvrdil i na letošním mistrovství světa v rakouském Ottensheimu, kde po výborném výkonu vyhrál svou semifinálovou jízdu. Zajistil si tím i pátou olympijskou účast v řadě a v neděli odpoledne pojede obhájce stříbra o další medaili do své bohaté sbírky.

Foto: ASC Dukla/Ivana Roháčková

Skifař Ondřej Synek si jede na mistrovství světa ve veslování v rakouském Ottensheimu pro postup do finále.

Článek
Fotogalerie

Pětinásobný světový šampion Synek musel na vodě nejvíc soupeřit s úřadujícím mistrem světa Norem Borchem a Litevcem Griskonisem, ale oběma pravidelným stupňováním tempa dokázal ujet a postoupil v čase 6:57,10. Z druhého semifinále, které se jelo nepatrně rychleji, se do nedělního boje o medaile dostali Němec Zeidler, Dán Nielsen a Nizozemec Breukink. „Všichni moji soupeři mohou myslet na cenný kov, bude to těžká palba, ale teď jsem hlavně rád za jistotu startu v Toku," tvrdil Synek.

Topinková obsadila šesté místo

Zůstane pohříchu jediným českým finalistou v olympijské disciplíně, protože Mirka Topinková, která má za tři týdny 39. narozeniny a byla tak nejstarší mezi elitními skifařkami, obsadila ve svém semifinále až šesté místo. „Mám trochu rozpačitý pocit z toho, jak jsem jela. Dost brzy asi bylo vidět, že mě oproti postupujícím v čele s Britkou a Američankou chyběla větší silová připravenost. Někde na kiláku jsem si říkala no, bude to už moc těžké. Jak kolem mě ujely soupeřky, dostávala jsem vlny z obou stran a dost jsem se tam mlela," líčila Topinková.

„Už na startu jsem ale nějak tušila, že ta šance na postup do finále není taková, jako pro mě bývala dřív," říkala Topinková, kterou čeká v neděli nervydrásající boj o malou medaili ve finále B, protože z něj tři nejlepší skifařky si zajistí olympijskou účast. Bude to asi dost vypjaté, protože tam zůstaly domácí Lobnigová, skvělá Číňanka i Dánce Erichsenová, která naše semifinále dlouho vedla," uvažovala česká veslařka.

Fleissnerová s Antošovou byly bez šance

Ženský dvojskif Kristýna Fleissnerová, Lenka Antošová byl naopak zcela bez šance na postup do závodu o medaile. Už na metě 700 metrů byly reprezentantky páté, přičemž jim čelo semifinálové jízdy ujelo a ztráta jen narůstala. Nakonec reprezentantky o vteřinu na závěr dvoukilometrové trati předstihla i Litva. Rozjely jsme semifinále možná až moc opatrně a nějak nám to celkově na vodě nesedlo. Nebyl to zrovna náš den. Konec jsme nevypouštěly, ale nebylo nám asi přáno dostat ze sebe víc," tvrdila Fleissnerová.

České veslařky dokonce zajely úplně nejhorší čas (7:04,94) ze všech dvanácti lodí v semifinále, a pokud se jim při nedělním B finále nepovede porazit alespoň jedny soupeřky, zůstane pro ně olympijská brána zavřena. „Do Tokia se odsud kvalifikuje celkem 11 posádek, takže musíme udělat všechno proto, abychom neměly toho Černého Petra právě my," tvrdila Antošová.

„Bude to ohromně těžké, čekám o olympiádu šílený boj, děsně náročný mentálně. Bude to i o tom, kdo a jak se vyspí a hlavně, kdo zvládne lépe nervozitu. Už jsme si to takhle zažily na mistrovství světa před olympijskými hrami v Riu, kdy jsme také dojely jako první nepostupující a za žádnou cenu tohle nechceme dopustit znovu," mínila Fleissnerová.

Reklama