Hlavní obsah

Zelenáč se stal spasitelem českého týmu. V devatenácti vybojoval místenku pro olympiádu

La Seu d´Urgell

Přijel jako zelenáč, který má sbírat zkušenosti. Devatenáctiletý kanoista Vojtěch Heger se nakonec při mistrovství světa ve španělském La Seu d´Urgell stal spasitelem českého týmu. Do finále sice kvůli doteku na dvanácté brance nepostoupil, vybojoval však pro Česko místenku na olympijských hrách v Tokiu 2020.

Foto: Martin Hladík/kanoe.cz

Vojtěch Heger na mistrovství světa ve vodním slalomu ve Španělsku.

Článek

„Říkal jsem si, jak by bylo hezké, kdybych pozici na olympijských hrách získal, ale předpokládal jsem, že to vybojují kluci Tomáš Rak nebo Lukáš Rohan. Mým úkolem bylo získat zkušenosti," vykládal po sobotním ranním závodě na sluncem zalitém závodišti, které hostilo bitvy o medaile při olympijských hrách v roce 1992, rodák z Hradce Králové.

Na šampionátu mezi světovou elitou debutuje. „Juniorské mistrovství světa se mi nikdy nepovedlo. Vždy jsem si říkal, že musím zajet a dostat se do finále. Ale nikdy jsem tlak neunesl, nezvládl jsem to v hlavě. Nyní jsem paradoxně jel uvolněný. Jasně, těsně před závodem na mě nervozita trošku dolehla a svíral se mi žaludek, ale už když jsem jel na start, tak jsem se usmíval. Nebyl jsem pod tlakem a mohl jen překvapit," vyprávěl.

Jedna chyba ho připravila o finále

Při semifinálové jízdě vyrobil jedinou chybu. Na dvanácté brance si připsal dvě trestné vteřiny za dotek. „Debilní šťouch," ulevil si, když vylezl z lodě. „Děsně mě štve, protože jsem branku jen trošku líznul vestou. Dost možná se mi o tom bude i zdát," lamentoval.

S dalšími členy pak napjatě sledoval vývoj nervózního závodu, kde nečekaně pozici pro Tokio 2020 vybojovaly kupříkladu reprezentace Irska či Chorvatska, naopak favorizované Německo či Itálie musí čekat na kontinentální šampionát v příštím roce.

Favorité hodně kazili

„Byl jsem překvapený, když po polovině závodu bylo moje jméno na osmé příčce a dlouho tam zůstávalo. Favorité mimořádně kazili. Všichni jsme přešlapovali, trenéři byli určitě nervóznější. A nakonec jsme se mohli radovat. Je úleva, že místo pro olympiádu máme, protože bojovat o jedinou volnou pozici na evropském šampionátu by představovalo obrovský tlak a nejistotu," přiznával Heger.

Ač místo vybojoval, jistotu cesty do Japonska nemá. Letenku na bitvy pod pěti kruhy získá jediný reprezentant. „Absolutně si netroufám tvrdit, že pojedu právě já. Nominační závody na jaře budou extrémně nervózní a v Česku je minimálně osm lidí, kteří mohou o místo v Tokiu jet," říkal rozesmátý Heger.

Nejlepší z českého týmu

I přes nadšení z úspěšně zvládnutého boje o Tokio neskrýval zklamání, že nepostoupil mezi deset účastníků finále. „Jsem zklamaný, že mi těsně unikl boj o medaile. Ale pro mě šlo vážně o nadstavbu. Já svoje hlavní závody sezony absolvoval v létě. Tady jsem si užíval parádní atmosféru, protože dorazilo hodně českých fanoušků. Ale na druhou stranu jsem nejlepší z českého týmu, čemuž bych ráno před závodem nevěřil," culil se Heger.

Reklama

Související témata: