Hlavní obsah

Zemřela trenérka českých skokanských hvězd Čermáková

Pardubice

Po dlouhé nemoci zemřela ve čtvrtek ve věku 90 let legendární trenérka skoků do vody Marie Čermáková. Milenu Duchkovou dovedla ke zlaté a stříbrné olympijské medaili na hrách v Mexiku 1968 a Mnichově 1972, evropskému titulu a stříbru na mistrovství světa. Její další slavná svěřenkyně Heidemarie Grecká-Bártová získala bronzovou medaili na světovém i evropském šampionátu.

Foto: ČRo Pardubice

Marie Čermáková při rozhovoru pro Český rozhlas Pardubice.

Článek
Fotogalerie

"Pro naše plavání i český sport znamená odchod Marie Čermákové obrovskou ztrátu. Skokům do vody obětovala celý svůj život. Vychovala řadu úspěšných reprezentantů a Milenu Duchkovou dovedla k jediné české plavecké zlaté olympijské medaili. Její trenérské metody s velkým respektem vnímal celý plavecký svět a svou prací zásadním způsobem ovlivnila vývoj skoků do vody," uvedl předseda Českého svazu plaveckých sportů Petr Ryška v tiskové zprávě.

"Výraznou stopu zanechala i na poli funkcionářském nejen v československém a českém plavání, ale i na mezinárodním poli. Svůj milovaný sport, kterému dala maximum, sledovala až do posledních okamžiků svého života," dodal Ryška.

Reklama

Související témata:
Viktorie Čermáková