Hlavní obsah

Na veslařském MS postoupily do semifinále tři české posádky

BLED

Tři z pěti českých posádek, které dnes zasáhly do programu veslařského mistrovství světa na jezeře Bled, postoupilo do semifinále. Ve hře o start na olympijských hrách v Londýně 2012 zůstal mužský i ženský dvojskif David Jirka, Petr Vitásek respektive Jitka a Lenka Antošovy plus čtyřka bez kormidelníka lehkých vah.

Foto: Wayne Drought, ČTK/AP

Sestry Antošovy - vlevo Lenka, vpravo Jitka

Článek

Z prvního místa s téměř sekundovým náskokem postoupily z oprav do semifinále sestry Antošovy, které byly ve vedení od prvního mezičasu a účast mezi dvanácti nejlepšími tak bezpečně kontrolovaly. Jirka a Vitáskem i čtveřice Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Ondřej Vetešník, Jan Vetešník se udrželi ve hře o Londýn díky druhému místu.

Naopak šance na postup pohasly dvojce bez kormidelníka Jakub Houska, Jakub Makovička, kteří byli stejně jako párová čtyřka Andrle, Petr Ouředníček, Martin Basl, Petr Buzrla třetí a od druhého postupového místa je vždy dělila více než jedna sekunda. Obě posádky tak teoreticky budou moct bojovat o start v Londýně příští rok v dodatečné kvalifikaci v Lucernu.

Již v pondělí si postup do semifinále z oprav zajistila osmiveslice ve složení Matyáš Klang, Petr Melichar, Jakub Koloc, Jakub Podrazil, Jan Pilc, David Szabó, Kornel Altman, Jiří Srna, kormidelník Martin Šuma.

V neděli postoupila přímo z úvodní rozjížďky skifařka Miroslava Knapková. Úřadující světový šampion Ondřej Synek se i přes výhru kvalifikoval "jen" do čtvrtfinále, neboť v mužském skifu se sešla tradičně větší konkurence než mezi ženami.

Synka čeká boj o semifinále ve středu, stejně jako čtyřku bez kormidelníka Michal Horváth, Milan Bruncvík, Milan Doleček, Jan Gruber a dvojskif lehkých vah Daniela Nacházelová, Denisa Čvančarová. Osma se jako první česká loď představí už v semifinále.

Reklama