Hlavní obsah

Ironie? Plavecká federace udělila Putinovi ocenění za "bratrství mezi národy"

Ruský prezident Vladimir Putin dostal od Mezinárodní plavecké federace (FINA) její nejvyšší vyznamenání "Řád FINA". Ocenění mimo jiné za to, že "přispívá k bratrství mezi národy", však vyznívá v době konfliktu na Ukrajině a také po sérii dopingových případů ruských plavců spíše jako nechtěná ironie.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin.

Článek

Putin byl oceněn při příležitosti mezinárodní konference v ruském městě Čeboksary. Řád mu předal prezident FINA Julio Maglione, jenž vyzdvihl, že Putinovo angažování se ve světě sportu kromě bratrství mezi národy také "pomáhá zlepšovat životní styl a vzdělanost mladých lidí v Rusku a propaguje zdravější společnost, v duchu míru a přátelství."

Udělení vyznamenání Putinovi a jeho odůvodnění vyvolalo pozdvižení mimo jiné v německém parlamentu, jehož člen Frank Steffel plaveckou federaci tvrdě kritizoval. "Přijde mi to jako nevkusná provokace. S ohledem na situaci na Ukrajině je tohle rozhodnutí FINA neúnosné," uvedl člen výboru pro sport ve spolkovém sněmu.

Kazaň bude příští rok hostit mistrovství světa v plaveckých sportech, nicméně Rusku paradoxně hrozí, že se ho jeho zástupci nemusí zúčastnit. Letos už dostali za doping trest dva ruští plavci, navíc další na verdikt za svůj prohřešek čeká, což staví ruský svaz do ošemetné situace. FINA totiž může suspendovat federaci, pokud minimálně čtyři její členové v jedné disciplíně poruší během 12 měsíců antidopingová pravidla.

Reklama

Související témata: