Hlavní obsah

Francie se zahalila do smutku. Po tragické srážce vrtulníků vzdává hold sportovním hvězdám

Villa Castelli
Aktualizováno

Vydali se na úpatí And s cílem natočit dobrodružnou reality show o přežití, místo toho však tragicky přišli o život. Po nehodě dvou vrtulníků v severozápadní argentinské provincii La Rioja zemřelo osm Francouzů a dva místní piloti. Mezi obětmi byli i někteří slavní sportovci - osmadvacetiletý boxer Alexis Vastine, o tři roky mladší plavkyně Camille Muffatová a také známá námořnice Florence Arthaudová (57). O život málem přišel i někdejší fotbalista Sylvain Wiltord. Celá Francie se ponořila do hlubokého smutku.

Vyšetřovatelé ohledávají trosky zřícených helikoptérVideo: Channel 13, Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Plavkyně Camille Muffatová získala na olympiádě v Londýně v roce 2012 celkem tři cenné kovy - zlato na 400 metrů volný způsob, stříbro na poloviční trati a bronz v závodě na 4x 200 metrů. Úspěchy sbírala už v juniorských kategoriích, před třemi lety byla dokonce zvolena francouzskou sportovkyní roku. Ve 24 letech se rozhodla ukončit kariéru.

Další medaile už do své sbírky nepřidá, podobně jako boxer Alexis Vastine, bronzový muž z OH v Pekingu 2008 v lehké velterové kategorii. Tragédii nepřežila ani známá námořnice Florence Arthaudová, která v roce 1990 jako první žena v závodě Route du Rhum překonala rekord v nejrychlejší sólové plavbě přes severní Atlantik.

„Jsem nesmírně smutný, jako celá Francie. Ztratili jsme velké hrdiny," svěřil se francouzským médiím prezident Francois Hollande. Tragédie zasáhla celou Francii napříč všemi sportovními odvětvími, například úterní cyklistický závod Paříž - Nice začal minutou ticha a někteří závodníci na sebe navlékli černý dres i pásky.

Wiltord unikl smrti

Obrovskou kliku měl někdejší fotbalový reprezentant Sylvain Wiltord. Bývalý hráč Bordeaux, Arsenalu a Lyonu minulý týden z reality show vypadl a vrátil se do vlasti. Zprávám o tragické havárii nemohl uvěřit.

„Jsem otřesen, zděšen tím, co se přihodilo mým přátelům. Nemám slov a ani nechci nic říkat," uvedl na twitteru mistr Evropy z roku 2000.

Také slavný fotbalista a současný prezident Evropské fotbalové unie Michel Platini politoval ztráty několika sportovců a dalších osob. „Chtěl bych vyjádřit svou nejhlubší soustrast rodinám a přátelům těchto tří obrovských person. Stejně jako milióny Francouzů, obdivoval jsem je. Je to černý den francouzského sportu," uvedl jeden z nejlepších fotbalistů všech dob.

Reality show stanice TF1 se vždy účastní osm sportovních hvězd, které se musejí vypořádat s nehostinným prostředím. Natáčení nejnovější série začalo koncem února v drsné Patagonii, poté se přesunulo do subtropické provincie La Rioja na severozápadě Argentiny, kterou lemují kaňony a vysoké výběžky And.

Příčina tragické havárie se vyšetřuje, oba argentinští piloti však byli dostatečně zkušení. Jeden z nich, Roberto Abate, otec čtyř dětí, více než dvacet let působil u letectva. „Vrtulníky nedávno prošly bezpečnostními testy. Pokud se jedná o piloty, šlo o jedny z nejkvalifikovanějších lidí v našem týmu," ujistil Jorge Azar, ředitel civilního letectví v sousední provincii Santiago del Estero.

Reklama

Související témata: