Hlavní obsah

Máme poslední šanci, tušili Kašpar se Šindlerem. Zmáčkli se a dojali sebe i blízké

Praha

Boj o olympijské místenky bývá emotivní ve všech sportech a disciplínách, vždyť další budou ve hře až za čtyři roky. V tradičně úspěšné české kategorii deblkanoistů na divoké vodě ale měla letošní nominace punc výjimečnosti. Je pravděpodobné, že byla poslední v olympijské historii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Deblkanoisté Jonáš Kašpar (vpředu) a Marek Šindler během Českého poháru ve Veltrusech.

Článek

A tak není divu, že když Jonáš Kašpar s Markem Šindlerem zvládli v pražské Troji dramatickou bitvu, jejich partnerky a příbuzní se na břehu objímali, mnohým se i leskly oči. „Taky jsem lehce dojatý, vždyť se nám splnil jeden životní sen,“ přiznával Kašpar.

Trenér měl klid

Deblkanoe zřejmě padnou za oběť snahám Mezinárodního olympijského výboru na vyvážení počtu mužských a ženských disciplín, pro hry v Tokiu 2020 se s touto kategorií v současné době nepočítá.

„Ještě není nic jistého, ale v podvědomí jsme samozřejmě měli, že za čtyři roky se na olympiádě v naší kategorii nemusí jet. Proto jsme do toho dali všechno,“ líčil Šindler.

Na posledních třech olympiádách reprezentovali Česko Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem, dvakrát se vraceli s medailí. Štěpánek si svou olympijskou sérii protáhne, na hry vyrazí v roli trenéra. Na cestu do Ria se ostatně mohl chystat s větším předstihem než Kašpar se Šindlerem, trénuje i druhou nejlepší domácí dvojici Ondřej Karlovský, Jakub Jáně.

Medaile blíž než na mistrovství světa

„Mezi nominačními závody jsme se s klukama potkávali na trénincích stejně jako poslední roky. Občas jsme prohodili nějaký vtípek, ale na závodech už se každý soustředil sám na sebe, trať jsme spolu neřešili,“ popisoval Šindler.

„Po prvním nominačním víkendu ve Veltrusech nebylo nic rozhodnuto, v Troji všichni trávíme většinu tréninkového času, tak už to bylo jen o tom se zmáčknout a neudělat žádnou chybu,“ líčil zadák posádky.

Dvojici ověnčené zlatými medailemi z kategorie juniorů i do 23 let zatím mezi seniory velká individuální medaile uniká. Přijde v Riu? „Určitě bude na olympiádě snazší uspět než na mistrovství světa, kde mají ty nejsilnější státy tři špičkové lodě,“ připouští Šindler.

Reklama