Hlavní obsah

Skifařský král zahájí pouť za olympijským zlatem. Tohle období je nejtěžší, tvrdí Synek

Praha

První ostrý start, a hned mistrovství Evropy. Skifař Ondřej Synek v německém Brandenburgu vstoupí do sezóny, v níž se pokusí realizovat svůj sen o olympijském zlatu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Skifař Ondřej Synek bude na mistrovství Evropy obhajovat stříbro.

Článek

Vyhovuje vám začínat hned evropským šampionátem?

Veslování je blbé v tom, že nikdy nevíte, jak na tom jste, dokud nepřijde první závod. Nechci říkat, že určitě vyhraju, ale chtěl bych se o to pokusit. Asi bude znát, že jsem od loňského mistrovství světa pořádně nezávodil, ale zažil jsem to v kariéře už patnáctkrát, tak věřím, že pošestnácté to bude také dobré.

Prožívá veslař před prvním poměřením sil se soupeři větší nervozitu?

Období před prvním závodem je nejtěžší. Člověk se může cítit skvěle, všechno mu jde, není nemocný, ukazatele jsou dobré. Pak přijede na závody a najednou se všechno zhroutí jako domeček z karet. Taky jsem to zažil a není to nic příjemného.

Na druhou stranu loni vám úvod sezóny příliš nevyšel a pak jste se stal mistrem světa.

Výkonnost jsem měl, jen jsem nebyl naladěný na závody a vyhrabal se z toho až před šampionátem. Když je člověk stoprocentně připraven a závod se nepovede, nahlodá to psychiku. Ale pro mě je hlavní si vyzkoušet, jak na tom jsem, a rozzávodit se. Mnohem důležitější pro mě bude regata v Lucernu, kde už bude světová špička včetně Drysdalea.

Od her v Londýně jste vyhrál všechny světové šampionáty, dodává vám to klid a sebedůvěru i do olympijské sezóny?

Klidný jsem, ale na olympiádě stejně nebude nikdo řešit, jestli jsem vyhrál mistrovství světa třikrát nebo pětkrát.

V přípravě jste udělal změnu, po osmi letech jste jel na jarní veslařské soustředění. Proč?

Celá sezóna je o měsíc posunutá dopředu, tak jsem potřeboval dřív veslovat. Zároveň jsem si vyčistil hlavu, děti po mně neskákaly… Pokud budu veslovat, vyrazil bych i příští rok.

A budete?

Nechávám to otevřené. Podle výsledků, nálady… Ale asi jo, i když bych si třeba rok po olympiádě odpočinul a nejel na všechny světové poháry. Uvidíme.

Reklama