Hlavní obsah

Souboj o olympiádu mezi českými kajakáři vyhrál Prskavec. Je potřetí mistrem Evropy

Liptovský Mikuláš
Aktualizováno

Kajakář Jiří Prskavec si jako poslední český vodní slalomář zajistil účast na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Rozhodly o tom už semifinálové jízdy na mistrovství Evropy v Liptovském Mikuláši, kde Prskavec nakonec slavil svůj třetí titul mistra starého kontinentu. O jedinou setinu sekundy skončil druhý Vavřinec Hradilek. Stříbrnému olympijskému medailistovi nestačila ke zlatu ani čistá finálová jízda, zatímco Prskavec triumfoval i s dvousekundovou penalizací za dotyk branky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kajakář Jiří Prskavec si v Liptovském Mikuláši zajistil účast na OH a slavil i titul mistra Evropy.

Článek

Prskavec navázal na tituly z let 2013 a 2014. Dnes si dal hned dva předčasné dárky ke středečním 23. narozeninám. Zlatou medaili totiž získal už jako jistý účastník olympijských her, o čemž se rozhodlo v dopoledních semifinálových jízdách.

Z nich se z trojice českých reprezentantů a uchazečů o místo v olympijském týmu nepodařilo projít do finále jen Vítu Přindišovi, který v dopoledních obsadil jedenácté, první nepostupové místo. O postup i Rio jej připravily tři dotyky branek, bez nich by měl nejrychlejší čas.

Mistr světa Prskavec byl dopoledne třetí, finále ME jel díky osmému místu i Hradilek. Ale ani případný triumf nad Prskavcem by mu už podle českých nominačních kritérií nestačil, aby dostal šanci obhajovat stříbrnou olympijskou medaili z Londýna.

"Byl to velký sen se tam dostat, je to jeden z těch nejšťastnějších dní v mé kariéře. Strašně jsem si přál jednou dostat na olympiádu a teď se to stalo," rozplýval se po zveřejnění oficiálních výsledků Prskavec. Gratulovali mu v cíli celá rodina včetně přítelkyně. "Jelo se mi krásně," prohlásil kajakář.

O čtvrté lodi v českém olympijském týmu se rozhodovalo až na Slovensku, protože domácí nominační závody účastníka neurčily. Prskavec v nich nevyužil bonusové body za titul mistra světa, Přindiš byl jejich nejúspěšnějším mužem a Hradilek šanci na olympijským start oživil skvělým závěrem.

V ostatních kategoriích bylo po závodech ve Veltrusech a v Troji jasno. Olympijský start si v nich zajistili kajakářská mistryně světa Kateřina Kudějová, kanoista Vítězslav Gebas a deblová posádka Jonáš Kašpar, Marek Šindler.

Prskavec s Hradilkem a Vítem Přindišem vyhráli také závod hlídek, Prskavec tak má ze šampionátu dvě zlaté medaile. "Když se daří, tak až do konce," pousmál se Prskavec, který měl dvě zlata i loni na MS v Londýně.

ME ve vodním slalomu v Liptovském Mikuláši:
Muži:
K1:
1. Prskavec 91,44 (2 tr. sekundy)
2. Hradilek (oba ČR) -0,01 (0)
3. Aigner (Něm.) -1,47 (0),
...v semifinále 11. Přindiš (ČR).
3xK1:
1. ČR (Prskavec, Hradilek, Přindiš) 108,00 (4)
2. Francie -1,07 (4)
3. Německo -3,24 (2).

Reklama

Související témata: