Hlavní obsah

Závadová si v Londýně vyplavala finále, Mickovi postup unikl

Londýn

Jedno finále, tři postupy do semifinálových bojů a jeden národní rekord. To je vizitka českých plavců z úvodního bloku prvního dne mistrovství Evropy, které tento týden vrcholí v Londýnském centru vodních sportů. Ve večerním programu se představí v bojích o medaile v polohovém závodě na 400 metrů Barbora Závadová, motýlkáři Lucie Svěcená a Jan Šefl a znakařka Simona Baumrtová budou bojovat o postup do finále.

Plavci Baumrtová, Šefl a Svěcená hodnotí pondělní vystoupení na ME.Video: Sport.cz

 
Článek

Z kvarteta českých limitářů pro olympiádu v Riu nepostoupil z pondělní rozplavby závodu na 400 metrů volný způsob Jan Micka, když obsadil desátou příčku časem 3:49,46 min.. „Moc spokojený nejsem, byl jsem vteřinu za osobákem (český rekord 3:48,32 min.). Ten čas se mi už tři roky nepodařilo překonat, což mě mrzí. Na druhou stranu jsem ještě před dvěma týdny na závodech v Bratislavě úplně odešel a desáté místo je vlastně fajn. Čtyřstovka je navíc moje nejslabší disciplína, zítra na patnáctistovce to snad bude lepší," podotkl jednadvacetiletý reprezentant.

První finálovou účast pro českou výpravu zajistila podle očekávání Závadová, která po sedmém času v rozplavbě nastoupí do bojů o medaile na čtyřstovce polohově v 19:35 SELČ. „Nebyla jsem úplně v pohodě. Nechci házet flintu do žita, ale přijde mi, že nejsem připravená stoprocentně tak, jako třeba loni v létě. Uvidíme, jak to bude vypadat večer," pokrčila rameny bronzová medailistka z evropského šampionátu v Debrecínu před čtyřmi lety.

Baumrtová se vrátila do oblíbené vody

Motýlkářka Svěcená, která si před měsícem překvapivě zajistila A limit pro Rio, postoupila na padesátce do semifinále časem 26, 65 s. „Můžu být spokojená, na padesátku jsem se extra nepřipravovala, a byla jsem čtyři setiny za českým rekordem. Na stovce se budu snažit přiblížit času z Pardubic, tak uvidíme," těšilo devatenáctiletou závodnici.

Na stejné trati mezi muži pak postoupil třináctým časem Šefl, který ale spokojeností nezářil. „O desetinu mi utekl osobáček a postup je asi to jediné, za co mohu být rád. Já padesátku asi nikdy mít ideální nikdy nebudu, je to takové hrabání. Blbě jsem dejchal, nevyšel mi dohmat. Vyzkoušel jsem si ale bazén, tak fajn. Večer můžu jenom překvapit," prohlásil.

Bez problémů naopak proplula ve svém oblíbeném bazénu do semifinále Baumrtová, sedmý čas přispěl k zahnání předstartovní nervozity. „Jelo se mi to hezky. Byla jsem nervózní, ale bylo to dobré. Mám zdejší bazén ráda, před čtyřmi lety se mi tady extrémně dařilo, návrat sem byl pro mě snazší," líčila.

Nepostupový dvacátý čas, ale národní rekord na trati 100 metrů znak zaplaval v rozplavbě Tomáš Franta. „Přepálil jsem trochu začátek," popisoval osmnáctiletý reprezentant po skončení dopoledního bloku. Nové české maximum má hodnotu 55,38 s.

Reklama