Hlavní obsah

Závadová odstartovala ME rozpačitě, Baumrtová jde do finále s šestým časem

Londýn

S rozpačitým úsměvem odcházela plavkyně Barbora Závadová po pondělním finále polohovky na 400 metrů. Ve svém prvním závodu na evropském šampionátu v Londýně obsadila sedmé místo se ztrátou osm sekund na osobní rekord. „Jsem smutná, pro tenhle čas jsem určitě nepřijela," líčila.

Barbora Záhlavová po finále 400 m polohověVideo: Sport.cz

 
Článek

Simona Baumrtová po semifinále trati 200 m znak

Závadová se v už po dopolední rozplavbě necítila v ideálním rozpoložení a ve večerním finále plavala ještě téměř o dvě sekundy pomaleji. „Dala jsem do toho všechno, jak ráno, tak odpoledne. Bohužel jsem se tady nepotkala s nejlepší formou, jak fyzicky, tak i v hlavě," mrzelo majitelku evropského bronzu ze čtyři roky starého šampionátu v Debrecínu.

„Bohužel se mi něco podobného nepodařilo zopakovat. Přitom zas tak vysoko tady medaile nebyla," štvalo Závadovou. Finále delší polohovky opanovala podle očekávání maďarská Železná dáma Katinka Hosszuová,po dvaceti minutách skočila do bazénu v londýnském Aquatics Centru znovu a zaplavala nejlepší čas v semifinále znakařské dvoustovky.

Baumrtová získala klid

Ve stejné rozplavbě se ob dráhu představila i Simona Baumrtová, jíž se podařilo zajistit místo v úterním finále (20:08 SELČ) šestým časem. „Katinku (Hosszuovou) v tomhle obdivuju. Vyhraje 'štýru polohu' a pak tohle. Neuvěřitelné," poznamenala.

Povedený úvodní den šampionátu přinesl Baumrtové potřebný klid a na úterní finále se chystala jít s chladnou hlavou. „Snažím se nad tím ale nepřemýšlet. Když budu osmá, tak se nezblázním. Trochu bych potřebovala vylepšit koncentraci a ráno hlavně nechat víc odpočinout nohy. To bylo fakt strašné, jak mě bolely. Ale finále v olympijské disciplíně mám, a to je super," dodala.

Svěcená se Šeflem v osobních rekordech

Sice na nepostupových pozicích, ale v osobních rekordech odplavali pondělní semifinále motýlkářské padesátky Lucie Svěcená a Jan Šefl. Svěcená zlepšila své dosavadní maximum, které bylo i českým rekordem, o dvanáct setin na hodnotu 26,49 s a v celkovém pořadí figuruje na čtrnáctém místě. „Velké překvapení, bez výhrad," vyprávěla spokojeně. „Na to, že padesátku vůbec neplavu a nijak zvlášť jsem na to neladila... Doufám, že mi stovka vyjde podobně," upozornila na svou hlavní trať, na níž se nominovala do olympijského Ria.

Šefl vylepšil svůj rekord o čtyři setiny na hodnotu 24,04 s a ve výsledcích mu patří patnáctá pozice. „Líp jsem ještě neplaval, ale mohlo by to být i lepší. Kdybych dohmátl pod 24 sekund, to bych byl teprve spokojený. Já jsem ale kvůli padesátce nepřijel. Středa ukáže (závod na 200 metrů motýlek), jestli jsem ve formě," podotkl.

Do úterního dílu evropského šampionátu zasáhne v Londýně deset českých reprezentantů, největší pozornost bude soustředěna vedle finále znakařské dvoustovky s Baumrtovou na Jana Micku, kterého po desátém místě na 400 metrů volný způsob čeká dopoledne rozplavba na 1500 metrů, a prsařky Martinu Moravčíkovou a Petru Chocovou, již v britské metropoli usilují o splnění olympijského limitu.

ME v plavání - Londýn
Muži - finále
400 m vol. zp.:
1. Detti (It.) 3:44,01 min. - rekord šampionátu
2. Christiansen (Nor.) 3:46,49
3. Bernek (Maď.) 3:46,81
...
10. Micka (ČR) 3:49,46
4x100 m vol. zp.:
1. Francie 3:13,48
2. Itálie 3:14,29
3. Belgie 3:14,30
Ženy - finále
400 m pol.:
1. Hosszuová (Maď.) 4:30, 90
2. Mileyová (Brit.) 4:35,27
3. Jakabosová (Maď.) 4:38,39
...
7. Závadová (ČR) 4:43,11
4x100 m:
1. Nizozemsko 3:33,80
2. Itálie 3:37, 68
3. Švédsko 3:37,84

Reklama