Hlavní obsah

Micka na cestě do finále v londýnském bazénu zbořil osobák

Londýn

Přišel, viděl, proplaval do finále. A u bazénu pak neskrýval euforii. Plavec Jan Micka na mistrovství Evropy v Londýně v úterní rozplavbě závodu na 1500 metrů volný způsob poprvé v kariéře stlačil čas pod patnáct minut a osobní maximum tak posunul o 3,5 sekundy. „Na tohle jsem čekal strašně dlouho," burácel v novinářské mixzóně.

Jan Micka po osobním rekordu na 1500 metrů volný způsob.Video: Sport.cz

 
Článek

Česká plavkyně Martina Moravčíková a Petra Chocová.

Pavel Janeček po vylepšení osobního rekordu.

Mickovi v Londýně nevyšel pondělní závod na 400 m volný způsob, finále mu uniklo a ještě si stěžoval na těžké nohy. V úterý ale bylo všechno jinak, i když ráno před závodem se rovněž necítil v ideálním rozpoložení. „Jestli jsem měl v pondělí kamenné nohy, tak dnes jsem měl šíleně ztuhlé ruce, taky jak z kamene. Pak jsem ale skočil do vody a viděl jsem, že se na pohodu držím s klukama vpředu," popisoval jednadvacetiletý svěřenec trenérky Jaroslavy Passerové.

Na třiceti bazénech dokázal Micka držet mezičasy pod minutu na stovku a stále cítil, že má tempo ve svých rukách. Do finále pak postoupil třetím časem. „Úplně na pohodu, ani jsem se nezadejchal," usmíval se. „Ale vážně, já jsem strašně šťastný, na zlomení hranice patnácti minut jsem čekal strašně dlouho, snad dva tři roky. A jsem moc rád, že to vyšlo právě tady. Navíc je to známka toho, že jsme na dobré cestě směrem k Riu," upozornil na blížící se olympiádu.

Na středeční finále si pak žádné velké plány nedělal. „To už nebude žádné taktizování, od začátku se do toho musí jít a buď to vyjde, nebo ne," dodal. Mickův boj o medaili otevře středeční podvečerní program, start je naplánován na 19:02 SELČ.

Moravčíková přiblížila limit

Úterní večerní semifinále na prsařské stovce vybojovaly Petra Chocová s Martinou Moravčíkovou, od bazénu ale obě reprezentantky odcházely v rozdílném rozpoložení. Chocová dohmátla v čase 1:08,86 a s výsledkem o víc než sekundu za osobním rekordem rozhodně spokojená nebyla. „Bylo to příšerné, od začátku jsem vůbec nechytila tempo. Od prvního záběru jsem to nebyla absolutně já," líčila po rozplavbách, z nichž postoupila do semifinále čtrnáctým časem.

Ve vodě se necítila dobře i vinou nových plavek, které reprezentanti dostali těsně před šampionátem. „Nervozitou to nebylo. Nevím, asi blbé plavky. Stahujou mě, neplave se mi v nich dobře. Další závody určitě půjdu v jiných," plánovala devětadvacetiletá mistryně Evropy z Debrecínu na poloviční trati.

Moravčíková proti tomu u bazénu zářila. Čas 1:08,25 znamenal posunutí osobního rekordu i přiblížení se olympijskému A limitu. „Jde to dolů. Myslím, že ještě odpoledne by to mohlo padnout pod 1:08," vyprávěla zvesela a pochvalovala si pokračující spolupráci s finským trenérem Laukkanenem, se kterým se specializuje na rychlostní tréninky. „Abych byla schopná dát dvoustovku rychle, musí být rychlejší i první půlka," vysvětlovala se smíchem.

Janeček ještě cítí rezervy

Semifinále polohového závodu mužů na 200 metrů si večer zaplave také Pavel Janeček. Čtrnáctý čas 2:01,72 znamenal vylepšení osobního rekordu o jedenáct setin, dvaadvacetiletý reprezentant ale ještě viděl rezervy. „Čekal jsem lepší čas, cítil jsem se ve vodě dobře. Spokojený bych byl s časem pod 2:01,50," líčil.

Povedené vystoupení každopádně bral jako vítanou vzpruhu před svou hlavní distancí, polohovkou na 400 metrů, v níž by chtěl zaplavat olympijský limit. „Chtěl jsem se pokusit i o limit na dvoustovce, ale ten je myslím docela vzdálený. Budu se soustředit na čtyřstovku, v ní bych chtěl do finále," poznamenal Janeček.

Ve večerním programu se kromě Chocové, Moravčíkové a Janečka představí rovněž Simona Baumrtová, kterou ve 20:08 SELČ čeká finále závodu na 200 metrů znak.

Reklama