Hlavní obsah

Baumrtová prošla na stovce s odřenými zády, zrychlit potřebuje i Závadová

Londýn

Dvě české naděje byly opět ve hře ve středečním dopoledním programu evropského šampionátu v plavání a jak Barbora Závadová, tak Simona Baumrtová budou večer v londýnském Aquatics Centru usilovat o postup do finálových bojů. Zejména Baumrtová ale neskrývala nad svým výkonem velké rozčarování. Třetí místo v semifinále vybojovala Kristýna Horská. Ostatním českým reprezentantům zůstaly postupové brány uzavřeny.

Závadová a Baumrtová po rozplavbách.Video: Sport.cz

 
Článek

Na výsledkové tabuli po rozplavbách závodu na 100 metrů znak totiž svítilo jméno chomutovské závodnice až na sedmnáctém místě a do semifinále česká reprezentantka prošla díky redukci pořadí, z něhož vypadla jedna ze tří Italek. „Díky bohu, že to takhle dopadlo," ulevila si Baumrtová a přidala pár nepublikovatelných výrazů.

Časem 1:01,67 min. elitní znakařka zaostala téměř o dvě sekundy za svým národním rekordem a skoro o sekundu za letošním maximem. „Nejelo se mi to dobře. Přitom jsem se na stovku tak těšila. Nevím, čím to bylo," krčila rameny pátá žena závodu na dvojnásobné trati.

Horská 86 setin od A limitu

Osmým časem prošla do semifinále na krátké polohovce Barbora Závadová, ani ona ale nad výkonem 2:14,23 min. nejásala, přestože si výrazně posunula letošní maximum. „Doufala jsem v postup a naštěstí to tam padlo. Uvidíme, kolik mi na večer zbude sil a jestli dokážu zrychlit. Jinak to na postup do finále stačit nebude," uvědomovala si.

Závadová plavala tři setiny pod olympijským A limitem, který má už od loňského roku, jako velké povzbuzení to ale nevnímala. „Je to malé povzbuzení. Není to ani můj rekord, ani český rekord. To zamrzí," poznamenala sedmá závodnice z finále polohového závodu na 400 metrů.

V novém osobním rekordu 2:15,15 je v semifinále také Horská. Třináctým časem z rozplaveb navíc zaostala jen 86 setin za olympijským A limitem.

Ve večerním programu ME je z českého úhlu pohledu hlavním tahákem hned úvodní disciplína. Ve finále závodu na 1500 metrů se v 19:02 SELČ představí Jan Micka, který si postup do bojů o medaile zajistil třetím časem za dvojicí favorizovaných Italů.

Reklama