Hlavní obsah

Jak zrychlit v bazénu? V receptu Moravčíkové nechybí finská rybí polévka

Pavel Novotný (Londýn)Sport.cz

Spolupráce s Finskem nese ovoce. Plavkyně Martina Moravčíková si na probíhajícím evropském šampionátu v Londýně ověřila, že rychlost, s níž jí pomáhá finský trenér Toni Piirainen, roste. Na prsařské stovce zlepšila o 13 setin svůj osobní rekord a do čtvrtečních rozplaveb na dvojnásobné trati půjde s nadějí na olympijský A-limit.

Česká plavkyně Martina Moravčíková a Petra Chocová Video: Sport.cz

 
Článek

Dosavadní maximum Moravčíkové na stometrové trati bylo 1:08,38 z evropského šampionátu před dvěma lety v Berlíně a nynější posunutí hranice osobního rekordu před hlavním závodem na trati 200 metrů zcela zapadlo do současné přípravy rodačky z Rimavské Soboty. „S trenérkou i s trenérem z Finska jsme se bavili o tom, že abych byla schopná dát dvoustovku rychle, musím zrychlit druhou část. Tím pádem se musí zlepšit stovka," komentovala Moravčíková se smíchem svůj výkon z úterní rozplavby.

A právě zmíněný finský kouč Toni Piirainen má podle Moravčíkové na rychlostním vzestupu významný podíl. „Byla jsem u nich na dva týdny minulý rok a letos v březnu zase. Potvrzuje se, že Toniho přístup k tréninku, je pro mě osobně správná cesta," pochvalovala si česká reprezentantka.

Závodní tempo už v tréninku

V čem je příprava Finů specifická? „V tréninku se jede hodně závodního tempa. Třeba čtyři stovky úplně na maximum v závodních plavkách, mezitím vyplavání. Snažím se zajet co nejrychlejší čas, který se přibližuje tomu na závodech," přiblížila česká rekordmanka na prsařské dvoustovce.

Tréninky Moravčíková absolvuje ve Vuokatti, volný čas pak tráví po boku Piirainenovy svěřenkyně Jenny Laukkanenové. „Bydlím u ní, znám se i s rodiči. Je to tam skvělé, moc příjemná rodina. Přijeli za ní i sem do Londýna, takže se těším, že se uvidíme. A Jenny mamka strašně dobře vaří. Vždycky se vrátím s dvěma kily navíc," líčila se smíchem.

A jaké speciality se vaří ve Finsku? „Oni dělají naprosto skvělou rybí polévku. Ale ne tu jako u nás, jinou. A navíc asi čtyři druhy. Obecně tam jíme hodně ryb. A taky se hodně konzumuje mléko. Sice jsem na něj alergická, ale tam mají dobrý," dodala Moravčíková.

Reklama