Hlavní obsah

Slavit páté místo? Možná zlatou z olympiády, žertoval Micka po životním závodu

Londýn

Spokojený, nespokojený. Český plavec Jan Micka na ME v Londýně dosáhl zatím nejlepšího umístění na velké akci v kategorii dospělých, když ve finále závodu na 1500 metrů skončil pátý. Přesto ale litoval, že se mu nepodařilo znovu posunout hranici českého rekordu, který vytvořil v úterní rozplavbě, v níž poprvé v kariéře plaval pod patnáct minut.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Italský kraulař Gregorio Paltrinieri ovládl závod na 1500 m na ME v Londýně.

Článek

Jan Micka skončil na ME v závodu na 1500 metrů pátý

Páté místo na ME. To je důvod ke spokojenosti, ne?

Já jsem spokojený, že se mi podařilo jako prvnímu Čechovi zaplavat patnáctistovku pod 15 minut a dnes se mi opět podařilo potvrdit čas 14:58 min. Popravdě mě ale trochu mrzí, že jsem se nezlepšil, byť o desetinku. Byl jsem jen 11 setin za novým českým rekordem, to naštve. Na patnáctistovce to je nic.

V závodu jste se dlouho pohyboval na čtvrté pozici. V závěru už nebyly síly?

Měl jsem to skvěle rozjeté. Osmistovku jsem točil za 7:54,9. Doufal jsem, že dokážu udržet tempo s Ukrajincem Romančukem a Italem Dettim. Bohužel mi ke konci došly síly, ale jsem rád, že jsem to ubušil aspoň za těch 14:58.

Startoval jste vedle suverénního vítěze Paltrinieriho, nebál jste se, že přepálíte tempo?

Nebál. Plaval jsme vedle něho i na ME v krátkém bazénu v Izraeli a ze začátku jsem se ho na pohodu držel, pak mi ujel. A věděl jsem, že mi ujede i tady. Škoda, že jsem neuvisel kluky za ním. Ale můj hlavní závod bude za 80 dnů...

Výsledek z Londýna je směrem k Riu dobrá motivace, že?

Je vidět, že jsme na dobré cestě. Pořád se na téhle trati na velkých závodech zlepšuju a věřím, že ještě ten čas stáhnu, třeba o dvě tři vteřiny. To by se pak možná dalo v Riu pomýšlet na umístění kolem desátého místa, případně bojovat o finále. I když to je ve hvězdách.

Dá se říct, že jste se zabydlel mezi seniorskou elitou?

Takhle bych to neřekl. Ten čas je na české poměry dobrý, ale ve světovém měřítku to žádný zázrak není. Až budu plavat kolem 14:50, tak to bude dobrý. A to bych mohl konečně pomýšlet i na vyšší příčky.

Když jste plaval na čtvrtém místě, nehlodalo vám v hlavě, že by mohla být nepopulární brambora.

To ne. Jen jsem vnímal, jak mě dojíždějí, a říkal jsem si ‚Ty vole, aspoň se s nimi drž a pak to zkus v poslední padesátce nějak ubušit.' Ale povedlo se vybojovat páté místo, byl jsem nahlášený jako desátý, posunul jsem se o polovinu pořadí, zaplaval nový český rekord, takže můžu být spokojený.

Stihl jste sledovat vítězného Itala Paltrinieriho, jak brutálně odjížděl a nakonec pokořil svůj vlastní evropský rekord o víc než pět sekund?

Věděl jsem, že poplave hodně dobře. V krátkém bazénu mi uplaval o padesátku a tady jsem ho potkával, kdy měl náskok čtyřicet metrů. Je to borec.

Bude páté místo nějak slavit?

Není slavit co, byl jsem jedenáct setin za rekordem. Až bude zlatá z olympiády, tak možná ano. (smích)

Reklama

Související témata: