Hlavní obsah

Zika je pro sportovce výmluva, říká český mistr světa, který utekl ze županu

Mistr Evropy, mistr světa. Toho všeho dosáhl kajakář Jiří Prskavec. Nyní ho čeká olympiáda. A to v Riu, městě, které má přes šest miliónů obyvatel. Městě, které bude v srpnu jedním z nejsledovanějších na světě. A to také z důvodu viru zika. Český reprezentant tam od podzimu strávil dva měsíce, viděl jednoho komára. „Opravdu se nebojím,“ usmívá se třiadvacetiletý sportovec.

Jiří Prskavec před olympiádou v RiuVideo: Sport.cz

 
Článek

V neděli odlétáte, olympijskou kolekci jste nafasoval, vše proběhlo v pořádku?

Byly komplikace, přišel jsem na poslední chvíli. Asi si neuvědomili, že jsme opravdu malý. Měli pro mě připravený elka, takže jsem v tom vypadal jako v županu, ale nakonec jsme to vyřešili, většinu mám eska.

Je před velkou akcí, držíte už striktně stravu?

Snažím se hlídat, ale předevčírem jsem si dal svíčkovou, což bylo velké porušení. Ještě mi zbývá 1,5 kila, dneska budu muset dlouho běhat.

Už máte v hlavě jen olympiádu?

Těším se strašně. Jak na zahájení, budu fandit ostatním, ale nejvíce se těším na vlastní závod. Je to neznámá, ale doufám, že si to užiju.

A vaše ambice?

Těžko říct, je to velká neznámá, pokusím se předvést top výkon, který má šanci na medaili.

Takže na virus zika nemyslíte?

Nezaobírám se tím, strávil jsem tam od loňského podzimu dva měsíce, asi nejvíce ze všech sportovců. Viděl jsem za tu dobu možná jednoho komára. Opravdu se nebojím.

Hodně golfistů a tenistů odmítlo, co si o tom myslíte?

Myslím si, že to je věc, která přišla v dobrý čas, dobrá výmluva proč tam nejet. Rozhodně to není jen z důvodu z obav viru zika. Pravděpodobnost, že se nakazím, je dle mého asi taková, že mě v Česku kousne zmije.

Opravdu si myslíte, že jde o výmluvy?

Kdyby pro ně byla olympiáda stejně vysoko jako pro nás, tak by ji nevynechali. I kdyby byla šance obrovská, že se nakazím, tak tam stejně pojedu. Je to pro mě velký sen, možná jednou za život. Pro golfisty a tenisty olympiáda tolik neznamená, soustředí se na své velké turnaje.

Preferoval byste tedy více menších sportů?

Na jednu stranu jo, na druhou tenis na olympiádě je sledovaná záležitost. Spíše jsem narážel na fotbal, kam jedou hráči do 22 let, nejedou tam ti nejlepší, to tam nepatří, není potom sledovanost.

A co golf, tenis?

Jsou to oblíbené a masové sporty, diváky si najdou. Pokud bude mít vítěz z olympiády stejnou radost jako z velkého turnaje, tak to tam asi patří. Nevím, ale pro nás to je nejvíc, čtyři roky se připravujeme. Když oni to pak vynechají kvůli nějakému viru, a ta hrozba je opravdu maličká, to mě mrzí.

Reklama

Související témata: