Hlavní obsah

Moderoval zprávy, vyprávěl u Šípa. Teď udělá Prskavec krok do neznáma

Praha

Už vloni po zisku titulu mistra světa Jiří Prskavec absolvoval řadu rozhovorů i sponzorských akcí. Jenže ve srovnání s prvními týdny po olympiádě v Riu, kde vybojoval bronz, to bylo vlastně pohodové období. A tak kajakář před Světovým pohárem v Troji přiznává, že jeho forma nemusí být oslnivá.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vodní slalomář Jiří Prskavec (vpravo) během autogramiády po návratu z Rio de Janeira.

Článek

Kolik času jste po vrcholu sezóny stihl tréninku věnovat?

Moc ho nebylo. Od minulé neděle se snažím jednou denně na vodě povozit a udržet si aspoň nějakou formu. Ale nevyzkoušel jsem si ani jednou celou trať, takže to bude trochu krok do neznáma. Když vydržím celý závod, můžu skončit vysoko, ale taky mi můžou ve dvou třetinách dojít síly a můžu skončit v poli poražených.

Čekal jste, že o vás po olympiádě bude takový zájem?

Vůbec, předčilo to všechna očekávání. Poslední dva týdny jsem byl v podstatě od rána do večera na různých akcích, ale to k úspěchu patří a docela mě to baví.

Co bylo pro vás největším zážitkem z tohoto období? Třeba když jste si vyzkoušel moderování sportovních zpráv na Nově?

To jsem byl hodně nervózní. Vždycky jsem před kamerou byl s někým a ten se mě na něco ptal. Tady jsem byl sám a musel mluvit, to bylo náročné. (úsměv) Ale největší zážitek byl asi ve středu u pana Šípa ve Všechnopárty, což bylo hrozně příjemné povídání. A samozřejmě také hned po příletu přivítání na Lipně, akorát jsem byl hodně nachcípaný a nemohl si to užít, jak jsem chtěl.

Váš otec vás zatím na tréninky tahat nemusel?

To ne, my po olympiádě tak trochu ukončili sezónu, Světový pohár přece jen není priorita. Spíš se člověk chce ukázat před domácím publikem, nechce zklamat, i když vím, že do závodu nastoupím jako nepřipravený oproti lidem, kteří s olympiádou neměli nic společného a trénovali, jako třeba Ondra Tunka.

Odhadnete, kolik sil vám vzaly tři týdny bez pořádného tréninku?

Já právě nikdy nezažil, že bych se jen vozil. Buď jsem po sezóně měsíc nejezdil vůbec, abych se pak na vodu zase těšil, a to je vždycky strašné, když začínám. Ale po těch třech týdnech s občasným ježděním by to tělo mohlo zvládnout. Bude záležet na trati. Když bude hodně silová, budu dole dost unavený, ale mohl bych to zvládnout na finále.

Program Světového poháru v Troji
Pátek: 9.00 kvalifikace C1 a K1 mužů a C1 žen, 15.45 kvalifikace K1 žen a C2 mužů.
Sobota: 9.00 semifinále C1 a K1 mužů a C1 žen, 12.33 finále C1 a K1 mužů a C1 žen, 15.00 finále slalom crossu K1 mužů a žen.
Neděle: 9.30 semifinále K1 žen a C2 mužů, 12.03 finále K1 žen a C2 mužů.
Kompletní víkendový program vysílá živě ČT Sport.

Reklama